UAÖ: İran Kürtlere ayrımcılığı sürdürüyor

Örgüt bugün yayımladığı bir raporda, İranlı Kürtlere özellikle de insan hakları savunucularına karşı baskıların yoğunlaştığını belirtti. İran'da yaklaşık nüfusun yüzde 15'i 12 milyon Kürt yaşıyor.

UAÖ'ne göre, İranlı Kürtler, siyasi, sosyal ve kültürel hakları açısından baskı altında. Yaşadıkları bölgelere ekonomik açıdan ihmal ediliyor ve işe alınırken ayrımcılığa maruz kalıyorlar. Kürt aileler çocuklarına Kürtçe isimler veremiyor.

Raporda, hem kendi toplumları içindeki katı kurallar hem de İran Hükümeti'nin haklarını koruyamaması nedeniyle İranlı Kürtlerin "çifte zulüm" altında olduğu belirtiliyor.

UAÖ'den Drewery Dyke, kadına yönelik şiddetin hem yaygın olduğunu hem de buna müsamaha gösterildiğini belirtiyor.

Dyke, İranlı Kürt kızların erken ve zorla evlilikten kaynaklanan sorunlarla karşı karşıya olduklarını, Kürt yerleşim bölgelerinde töre cinayetleri ve intihar girişimlerinin çok yaygın olduğunu bazı kızların kendilerini ateşe verdiğini belirtiyor ve suçluların cezalandırılamadığını belirtiyor.

UAÖ'ye göre, İranlı Kürtlere yönelik kökleşmiş ayrımcılık, eşitlik isteyen insan hakları savunucularının sayısını artırdı.

Ancak Drewery Dyke, Kürt insan hakları savunucularının tüm İranlılar için eşit hakları istemeleri nedeniyle hedef alındıklarını ve büyük baskı gördüklerini belirtiyor.

UAÖ'ye göre, Kürt insan hakları savunucuları ve gazeteciler keyfi olarak gözaltına alınıyor. Bazıları, adil olmayan bir yargılama sürecinden sonra hapse atılıyor hatta ölüm cezasına çarptırılıyor.

1175520cookie-checkUAÖ: İran Kürtlere ayrımcılığı sürdürüyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.