UAÖ Tahir Elçi’yi Londra’da andı

27 Ocak Çarşamba akşamı “25 New inn yard, London, EC2A 3EA” adresindeki örgütün kendi mekanında yapılan anmaya Türkiye ve İngiltere’den insan hakları savunucuları ve toplum üyelerinden oluşan kalabalık bir katılım oldu.

Anmada Law Society’den Tony Fisher, İnsan hakları savunucusu ve Elçi’nin yakın arkadaşı Orhan Kemal Cengiz, Uluslararası Af Örgütü Türkiye araştırmacısı Andrew Gardner birer konuşma yaptı. Anmada Londra’da yaşayan Kürt müzisyen Olcay Bayır da şarkılarını Elçi için söyledi.

EŞİ ÜZÜNTÜDEN KONUŞAMADI

Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi’nin çok üzgün olduğu gözlendi. Acılı eş sorularımız karşısında boğazının düğümlendi ve konuşamadı…

Anma töreninde Örgüt temsilerileri Tahir Elçi’yi “insan hakları ve barış savunucusu, inandığı değerleri korkusuzca savunan prensip sahibi” olarak niteleyerek katillerinin bir an önce yargı karşısına çıkarılmasını istediler.

“ADINI VERMEKTEN ÇEKİNDİ”

Law Society’den Tony Fisher, “1990’larda Türkiye’nin en karmaşık bölgesinde bulunan Cizre’de tüm imkansızlıklara rağmen korkusuzca, insan haklarını savunarak işkence görenlerin, gözaltına alınanların, kaçırılanların yanında olarak haklarını korkusuzca savundu. Türkiye’deki Uluslararası Af Örgütü kurucu üyeleri arasında olan Elçi, bize hep rehber oldu” dedi.

Elçi’nin arkadaşı Avukat Orhan Kemal Cengiz de, Elçi’nin çok büyük bir kayıp olduğunu belirterek, “Uluslararası Af Örgütü’nün sahiplenmesi, ve Elçi’nin mirasının uluslararası alanda tanındığını görmek çok küçük de olsa yüreklere su serpti” diye konuştu.

Elçiyi tanıyan ve adını vermekten çekinen bir kadın avukat da duygularını şöyle ifade etti:

“Elçi bütün konuşmaçcıların söylediği gibi inanılmaz bir insandı. Az da olsa onu tanıma şansım oldu. Onun yerinin doldurulabileceğini sanmıyorum. Türiye’de insan hakları ihlallerine karşı savaş sonuna kadar inatla devam edecek. Ölümünden 2 ay geçti. Türkiye’de yaşayanlar çok zor günler geçiriyor.”

TAHİR ELÇİ?

Diyarbakır baro başkanı Tahir Elçi 28 Kasım 2015’de Diyarbakır merkezde tarihi dört ayaklı minarenin ve diğer tarihi değerlerin korunması için yaptığı basın açıklamasında hemen sonra çatışma süsü verilen bir ortamda katledilmişti.

Üzerinden 2 ay geçmesine rağmen halen Elçi’nin katledilmesiyle ilgili savcılık tarafından bir milim yol kat edilmiş değil.

FOTOĞRAF: Mehmet Er

856200cookie-checkUAÖ Tahir Elçi’yi Londra’da andı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.