UAÖ’den İngiltere’ye suçlama

İngiltere’de yayınlanan ciddi ulusal gazetelerden The Independent’ın, “İnsan Hakları-Tutulmayan Sözler” adlı rapora dayanarak Tony Blair başbakanlığındaki İşçi Partisi hükümetinin terör önlemlerinde kantarın topuzunun kaçtığını ve OAÖ’ün eleştiriye hazırlandığını yazdı.


Gazete’nin rapordan seçtiği satırbaşları şöyle;


– Uluslararası Af Örgütü, terör zanlılarının tutulduğu Londra’daki Belmarsch Cezaevi’nde, zalim, insanlık dışı ve küçük düşürücü koşulların hüküm sürdüğü sonucuna varıyor.
– İngiltere ayrıca, Irak’ta 14 bin kişinin gözetim altında tutulması nedeniyle, uluslararası hukuku çiğnemekle suçlanıyor.
– Rapora göre, 7 Temmuz saldırıları sonrasında uygulamaya konan düzenlemeler, düşünce, ifade, örgütlenme özgürlüklerine zarar verdiği gibi, adil yargılanma hakkını da zedeliyor.
– Ayrıca hükümetin çıkarmaya hazırlandığı terörle mücadele yasaları da, geniş ve muğlak tanımlar içeriyor. Bu da siyasi tarafsızlık ilkesini tehlikeye düşürüyor.
– Örgütün hükümeti eleştirdiği bir başka nokta da, yürütme ve yargı arasındaki ayrıma aykırı davranmak. Buna örnek olarak, İçişleri Bakanı’na, terör zanlılarını ev hapsine alma yetkisi tanıyan düzenleme gösteriliyor.


“UAÖ, İngiliz hükümetinin işkence ile mücadelede de yetersiz kaldığı görüşünde” olduğunu vurgulayan gazete örnek olarak, işkence ile alınan ifadelerin mahkemelerde delil olarak kullanılmasını sağlama girişimini gösterdi.


UAÖ, terör zanlılarının, işkence görmeyecekleri garantisi karşılığında, Cezayir, Libya ve Mısır gibi ülkelere iadelerine yönelik girişimleri de eleştiriyor…

788460cookie-checkUAÖ’den İngiltere’ye suçlama

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.