UAEK: Yanıtlanmayan sorular var

UAEK, çeşitli tesislere girişlerin sağlanması ve daha fazla bilgi verilmesi anlamında geçmişten daha açık davrandığını belirtirken, nükleer programlarının önemli unsurları konusundaki sorulara tam olarak yanıt vermediğini kaydetti.

Raporda Tahran’ın özellikle gizli nükleer silah geliştirme programına başladığına dair istihbarat bilgileriyle ilgili sorulara tatmin edici yanıtlar vermediği belirtildi.

İran ise raporu olumlu buldu ve kendilerine yönelik yeni ambargolar yürürlüğe sokma çabalarına darbe vuracağını savundu.

İran’ın nükleer konulardaki Başmüzakerecisi Said Celili ise, “Rapor faaliyetlerimizin barışçıl olduğunu gösteriyor.” dedi.

Ancak BBC’nin Tahran’daki muhabiri raporun büyük olasılıkla yeni ambargoları tetikleyeceğini söylüyor.

BBC de, UAEK’nın raporunun İran’ın istediği “temiz kağıdı” olmadığı görüşünde.

Marcus raporun, BM’de ABD ve Avrupalı müttefiklerine, İran’a yönelik üçüncü ambargo paketini gündeme getirmesi için yeterli argümanı vereceğini kaydediyor.

BM Güvenlik Konseyi’nin Daimi Üyeleri ABD, Rusya, Çin, Rusya, İngiltere ve Almanya’dan yetkililer gelecek hafta Washington’da biraraya gelerek bu konuda atılacak adımları görüşecek.

İran nükleer programının amacının sadece elektrik üretmek olduğunu vurguluyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi şu ana kadar İran’a karşı, uranyum zenginleştirmeyi durdurmadığı gerekçesiyle iki farklı uluslararası yaptırım kararı almıştı. (BBC)

1167380cookie-checkUAEK: Yanıtlanmayan sorular var

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.