UAÖ’nün kurucusu Benenson’u yitirdik

Hukukçu Benenson, Af Örgütü’nü kurmaya, 1961 yılında iki genç Portekizli öğrencinin, “özgürlük şerefine” kadeh kaldırmaları ardından tutuklandıklarını okuduğunda karar verdi.

Daha sonra Observer gazetesinin kapağında “unutulmuş tutsaklar” konusunda bir çağrı yayınlandı ve “düşünce suçlusu” tanımıyla birlikte UAÖ doğdu.

UAÖ’nün ilk yıllarında, Peter Benenson ihtiyaç duyulan maddî kaynağın büyük bölümünü kendisi karşıladı ve yapılan çalışmaların her aşamasında hazır bulundu.

Örgüt’ün ilk yıllarını “O zamanlar ayağımızı suya ürkerek sokuyorduk” diye tanımlayan Benenson, her türlü tanıtım kampanyasını denediklerini ifade edip “Gazetelere ve televizyonlara çok şey borçluyuz. Bize sadece tutuklanan kişilerle ilgili bilgi vermekle kalmadılar her fırsatta haberlerinde bizden bahsettiler” demişti.

MUMUN YANIŞI…

UAÖ’nün 25’inci kuruluş yıldönümü töreninde, Benenson örgütün sembolü olan çevresi dikenli telle sarılmış mumu yakarken, “Mum yalnızca bizler için değil, hapishanelerden kurtarmayı başaramadıklarımız, hapishaneye götürülürken öldürülenler, işkence görenler, kaçırılanlar, “kayıp” edilenler için yanıyor. Mumun amacı bu” demişti.

Peter Benenson’ın ölüm haberi ardından bir açıklama yapan UAÖ’nden Irene Khan, Benenson için “Tutsakların karanlık dünyasına, işkence odalarının, ölüm kamplarının karanlık yüzüne bir umut ışığı getirdi” dedi.

Khan, “O’nun vizyonu, 1961’de insan hakları hareketin doğmasını sağladı. 2005 yılında O’nun mirası tüm dünyaya yayılan bir harekete dönüştü ve bu hareket hiçbir zaman sona ermeyecek” dedi.

44’üncü yıldönümüne ulaşan UAÖ dünyanın en büyük, bağımsız insan hakları hareketi olarak değerlendiriliyor. Örgüt’ün tüm dünyaya yayılmış bir milyon sekiz yüz binden fazla çalışanı bulunuyor.

1100010cookie-checkUAÖ’nün kurucusu Benenson’u yitirdik

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.