UAÖ’den acil eylem çağrısı: İran 3 genci idam etmemeli!

Uluslararsı Af Örgütü (UAÖ), İran’da işkence gördüğü ve adil yargılanmadığını belirttiği 3 gencin idam cezasından kurtulması için acil imza kampanyası başlattı.

UAÖ’nün çağrısı şöyle:

“Amir Hüseyin Muradi ile Türkiye’nin İran’a iade ettiği Muhammed Recebi ve Said Temcidi’nin ifadeleri işkence altında ve adil olmayan bir yargılama yapıldı.

Amir Hüseyin Muradi, Muhammed Recebi ve Said Temcidi, İran’da Kasım 2019’daki protestolar sırasında meydana gelen kundaklama eylemleriyle suçlandı ve ölüm cezasına mahkum edildi.Üç gencin ifadeleri işkence altında alındı, bu ‘itiraflar’ daha sonra devlet televizyonunda yayınlandı ve onları mahkum etmek için kanıt olarak kullanıldı.

25 yaşındaki Amir Hüseyin Muradi 19 Kasım 2019’da gözaltına alındı ve bir hafta boyunca İstihbarat Bakanlığı’nın Tahran’daki gözaltı merkezinde tutulduktan sonra Evin Cezaevi’ne sevk edilerek, bir ay cezaevinde tutuldu. Uzun süreli hücre hapsinde tutulan Amir Hüseyin, avukatı olmadan sorgulandı, işkence ve diğer türde kötü muameleye uğradığını söyledi ve dövüldüğünü, kendisine elektrik verildiğini ve bir sorgu memurunun göğsünün üzerinde durduğunu bildirdi. Sorgu memurlarının yaralarının tedavi edileceğine dair söz vermesinin ardından ‘itiraf ettiğini,’ ancak memurların daha sonra bunu reddettiğini söyledi.

Ölüm cezasına mahkum edilen diğer iki kişi, Muhammed Recebi ve Said Temcidi, arkadaşları Muradi’nin gözaltına alınmasının ardından Türkiye’ye kaçtı, ancak Türkiye’de gözaltına alındılar. Türkiye güvenlik güçleri, Muhammed ve Said’i, protestolara katıldıkları için tehlikede olduklarını gösteren birçok kanıt sunmuş olmalarına rağmen İran’a sınır dışı etti. İran’a vardıklarında ise derhal tutuklandılar.

Muhammed ve Said de işkence ve diğer türde kötü muameleye uğradıklarını; tekmelendiklerini, kendilerine sopalarla vurulduğunu ve baş aşağı asılarak defalarca bacaklarına ve ayaklarına vurulduğunu söylediler. Bu kişilerin hepsi gözaltına alındıktan sonra haftalarca zorla kaybedildi ve davalarının soruşturma aşamasında avukata erişimleri engellendi.

Hemen şimdi ölüm cezasının uygulanmasının durdurulması ve bu kişilerin adil bir şekilde yardılanması için çağrıda bulun. İmzacı ol!”

______________________

İMZA DESTEĞİ İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNKİ TIKLAYINIZ LÜTFEN
https://acileylem.org.tr/eylem/iranli-uec-gencin-oeluem-cezasi-uygulanabilir

Amir Hüseyin Muradi, Muhammed Recebi ve Said Temcidi
2436250cookie-checkUAÖ’den acil eylem çağrısı: İran 3 genci idam etmemeli!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.