İNGİLTERE… Ucuz uçak bileti şansı…

İngiltere 2023’te Türkiye için yeni seyahat uyarısında bulunarak vatandaşlarının Hakkari ve Şırnak’tan uzak durma çağrısı yaptı. İngiltere ne zaman böyle çağrıda bulunsa akabinde Türkiye’de bombalar patlıyor. Siz isterseniz “MI6 iyi çalışıyor” deyin, isterseniz de “Türkiye kendi topraklarındaki inanlarını neden uyar mıyor?” diye sorun. Son yıllarda Balkanlardan gelen mafya bozuntusu çetelerin Türkiye’yi mesken tuttuğunu unutmamalı. Maganda kurşunları Türkiye’de hâlâ haber oluyor. Bir köpek balığı bütün denizi tehlikeli kılar. Öyle değil mi?

Turizm Türkiye’nin lokomatif sektörlerinden. İngiltere pazarı da çok önemli. Geçen yılın ilk 11 ayında Türkiye’yi 42 milyon 164 bin 945 yabancı ziyaret etmiş. En çok ziyaretçi gönderen ülkeler sıralamasında 5 milyon 481 bin 385 ziyaretçi ile Almanya birinci, 4 milyon 945 bin 198 kişi ile Rusya Federasyonu ikinci, 3 milyon 301 bin 112 kişi ile İngiltere üçüncü sırada.

“Türkiye güvenlidir” diyebilmek için terörün ötesinde de düşünmek gerekir. Örneğin acil sağlık servisine ulaşılabilirlik, yemeklerdeki hijyen kurallarına uygunluk, olası yangına karşı önlem, sokak suç oranı ya da trafikteki sürücülerin kurallara saygısı gibi… Türkiye acemisi yabancı bir turistin yolun ortasına kazılan ve öyle bırakılan çukuru “işin doğasından” diye anlayışla karşılamasını bekleyemezsiniz. Turist öncelikle güvenli, siyasi istikrarlı bir ülke tercih eder, sonra da daha iyi ürünü daha ucuza sunan ülke arar… Türkiye’nin en büyük rakipleri Yunanistan, İspanya ve Kuzey Afrika ülkeleri… İngiltere’de 2021’de döviz kuru hareketleri incelenerek hazırlanan “Holiday Money Index” raporunda İngilizler için en ekonomik ülke Türkiye olmuştu. 2023’te sterlinin alım gücü euro ve dolara göre az olsa da yine de yüksek. Türkiye turizminde “her şey dahil” paket turları avantajlı sayılabilir. Eğer turist hotel ya da tatil köyünden dışarı çıkarsa o zaman fiyatların İngiltere’den çok da avantajlı olmadığını görecektir. Tabii esnaf lokantasında işkembe çorbası ya da köfte piyaz yemeyecekse…

Geçen Kasım’daki Londra Turizm Fuarı’ndaki Türkiye reyonunda görüş aldığım turizmciler, Türkiye’nin TL’nin alım gücü düşmesinden dolayı yabancı turistler için cazip bir ülke olmasına rağmen kârlılık ve müşteri kalitesinin düşük olmasından dert yanmışlardı. Türkiye işsizlik parasıyla gelmiş turist yerine bol para harcayan, kalite arayan deniz güneşin yanı sıra yaz ayları dışında da kültür gezisi yapacak turistler arıyor artık.

Türkiye turizminde bir başka sorun da uçak biletlerinin çok uçuk ve charterların az olması. Salgın sırasında zarar eden firmalar acısını şimdi çıkarıyor. İngiltere’den Türkiye’ye taşımacılıkta THY, Pegasus ve British Airways tekel konumunda. Üşenmeyin netten bakın lütfen, temmuzda Londra’dan İstanbul’a ödeyeceğiniz bilet parasıyla Londra’dan Münih’e uçup 4-5 yıldızlı otelde 2-3 gece kalıp İstanbul’a uçtuğunuzda ödeyeceğiniz para aynı. Bu konuda size iyi haberlerim var:

  • Charter hava yolu şirketi Freebird Airlines, İngiltere’de Londra ve Manchester’dan Antalya’ya yaptığı uçuşları artırıyor. Freebird’in, İngiltere’nin önde gelen online tur operatörleri On The Beach ve Love Holidays’ten gelen talep nedeniyle kapasite artışına gittiği düşünülüyor.
  • Ucuzcu hava yolu Wizz Air de 2023 sezonu için Türkiye’ye büyük ölçekli bir uçuş planı yaptı. İngiltere, Romanya, Macaristan ve BAE’den İstanbul, Antalya ve Dalaman’a uçuş başlatacak olan şirket, 2023 yılında Türkiye’ye toplam 1485 uçuş gerçekleştirecek. Bu charter uçaklarından biletlerinizi çok önceden almanız gerektiğini de belirteyim.
  • Jet2 ve Jet2holidays de, 2023 yazı için Antalya ve Dalaman’a 25 binden fazla koltuk ekledi. Şirket, Mart ve Haziran ayları arasında Belfast International, Birmingham, Edinburgh, Glasgow, Leeds Bradford, Manchester ve Stansted’den Antalya ve Dalaman’a ek sefer yapmayı planlıyor. Stansted’den Antalya’ya 6 Nisan – 18 Mayıs perşembe günleri, 2 – 23 Mayıs tarihleri arasında ise Dalaman’a ek seferler düzenlenecek.

***

Meslek büyüğümüz Gazeteci Orhan Erinç (87) geçen hafta hayatını kaybetti. Erinç, 60 yılı aşkın süredir gazetecilik yapmış meslek örgütlerinden Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nda da başkanlık yapmıştı. Saygı duyduğum meslektaşlarım Erinç’in ardından güzel şeyler yazdı. Kendisini eleştirmeme karşın yüzyüze tanışmasam da face’den arkadaştık.

İstanbul Hürriyet Ekonomi’de 1998-2000 arasında 20 ay boyunca tam gün “muhabir” olarak çalışmıştım. Aydın Doğan’ın patron olduğu gazetede çalıştığım süreçte sigorta paramın yatırılmadığı için işvereni mahkemeye vermiştim. O yıllardaki ekonomi servisi müdürü Vahap Munyar ile iş arkadaşlarım Nurten Erk ve Emre Özpeynirci mahkemeye gelerek benim Hürriyet’te sigortayı hak edecek bir iş yapmadığımı, yazı ve fotoğraflarımı dışarıdan gönderdiğimi söyleyerek patronu adına yalancı şahitlik yapmıştı.

Mahkemede Hürriyet’te 20 ay tam gün çalıştığımı kanıtladım. İşin garip yanı o yıllarda TGC’nin başkanı Erinç, vekili de Munyar’dı… Mahkeme sürecinde “Aydın Doğan öldüğünde…” başlıklı bir yazı yazmış ve bana köstek olanları da şöyle anlatmıştım: “Erinç, TGC’nin hukuk yardımı vermesini engellemekle kalmadı, ‘Patronu lehine meslektaşına karşı şahitlik eden Vahap Munyar’ın TGC üyeliği düşürülsün’ dilekçemi dikkate bile almadı. Erinç’in basın piyasasında bir kariyeri olabilir ama benim gözümde o bir hiç…” Erinç’e bu yazımı gönderdim. Okuduğunu söylemekle yetindi. Bunun üzerine de şu mesajı göndermiştim: “Haksızsın Faruk kardeşim, ayıp ettiniz’ falan deseniz için rahatlardı Orhan abi. Mağdur meslektaşınızı adam yerine koymadınız be abi. Bakın bizim gibi mesleğe aşık, etik kurallara uyanlar çemberin dışına itilince meydan çakallara kaldı… Cevap vermeyin abicim… Shakespeare’nin ‘Olmak ya da olmamak’ tiradını yaşattı sistem herkese. Abicim bir köşe yazın ‘Günahlarım ve sevaplarım’ diye… Herkes (Gecinden olsun) cenazenizde şapka çıkarsın ve sistemin dürüst insanları nasıl çarkında öğüttüğünü, parçaladığını anlasın…”

“Keşke” diyorum, Erinç gibi duayenler daha cesur olsalar; meslekteki sendikasızlaşma ve çürümeye karşı cesurca direnebilseler, TGC’deki icazet yönetimine izin vermeselerdi. Kimbilir belki Türkiye gazeler mezarlığına böyle kolay dönmezdi… Sağlığında yazdıklarımı kendisine aktardığım Erinç’in sevenlerine başsağlığı diliyorum. Kızmıyorum, sadece kırgınım.

2664410cookie-checkİNGİLTERE… Ucuz uçak bileti şansı…
Önceki haber‘Şehirlerin ıslahında yeni yaklaşım: ‘Gerilla Şehirciliği’
Sonraki haberDışişleri’nden ABD ve Avrupa’ya seyahat uyarısı
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.