Ukrayna Başbakanı istifasını sundu

Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç söz konusu yasaların yürürlükten kaldırılmasını önerdi ancak milletvekillerinin bu tutumu benimseyip benimsemeyeceği henüz belirsiz.

Başbakan Nikolay Azarov’un ise oylama öncesind, “sosyal ve siyasi uzlaşma” sağlanması adına istifasını Yanukoviç’e sunduğu açıklandı.

Ülkedeki protestolara çeşitli kısıtlamalar getiren yasalar, yeni gösterilere neden olmuştu.

Göstericiler ve polis arasında çıkan olaylarda bu kez can kaybı da yaşandı.

Parlamentoda muhalefetin, gösterilerde tutuklanan siyasi eylemcilere af talebinin de içerisinde olduğu başka taleplerinin de ele alınması bekleniyor.

Dün akşam saatlerinde Ukrayna’da Cumhurbaşkanı ve muhaliflerin, hükümet karşıtı son öfkeli eylem dalgasının fitilini ateşleyen, protestoları kısıtlayıcı yeni yasayı rafa kaldırma konusunda uzlaştığı açıklanmıştı.

Söz konusu açıklama Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapıldı.

Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ayrıca protestoculara barikatları kaldırmaları ve hükümet binalarına saldırıları durdurmaları şartıyla af teklifinde de bulundu.

Cumhurbaşkanı bu teklifi, üç ana muhalefet lideriyle görüşmeler sırasında sundu.

Cumhurbaşkanı Yanukoviç, muhalefetle görüşmelerine Pazartesi akşamı Vatan Partisi lideri Arseniy Yatsenyuk, eski boksör Vitali Kliçko ve milliyetçi lider Oleg Tyahnybok’la görüşerek başlamıştı.

Protestoları kısıtlayan yasanın yürürlükten kaldırılmasını talep eden göstericiler bunun yanında Cumhurbaşkanı Yanukoviç’in görevinden ayrılmasını da istemişti.

Gösteriler yayılıyor

Yasa, Yanukoviç yandaşlarının evet oyu vermesi sayesinde 16 Ocak’ta parlamentodan geçmişti.

Ukrayna’da protestolar giderek yaygınlaşırken protestocuların 10 kentte belediye binalarını ele geçirdiği belirtiliyor.

Geleneksel olarak Rusya ile daha yakın bağlara sahip olan ve Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’e desteğin güçlü olduğu doğu kentlerinde de hükümet binalarına saldırı haberleri geliyor.

Cumhurbaşkanı’nın Avrupa Birliği ile bir anlaşmayı imzalamama kararı üzerine başlayan protestolarda geçen hafta dört kişi ölmüştü.

Protestocular başkent Kiev’de Adalet Bakanlığı binasına girerek kar torbalarıyla barikat oluşturmuştu.

Bu arada Avrupa Birliği Dış Politika sorumlusu Catherine Ashton’ın Salı günü Cumhurbaşkanı ve muhalefet liderleriyle görüşmek üzere Ukrayna’ya geleceği bildirildi.

1408840cookie-checkUkrayna Başbakanı istifasını sundu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.