Ukrayna’da AB yanlısı gösteride kan

Kiev’deki BBC muhabiri polisin barikatları yıkma girişimi sırasında çıkan çatışmalarda şimdiye dek en az bir kişinin öldüğünü bildiriyor.

Ukraynalı protestocular, Kasım ayında, hükümetin AB ile imzalanması planlanan bir antlaşmadan vazgeçip Moskova’nın yanında yer almayı tercih etmesinden bu yana, meydan ve sokaklarda kamplar kurdu.

Ukrayna Başbakanı Mikola Azarov, son günlerde tanık olunan huzursuzluklar sürecek olursa polisin kuvvet kullanacağı uyarısında bulunmuştu.

Azarov dün gece devlet yayın organı Russia 24’te yayınlanan açıklamasında “Kışkırtıcılar durmazsa halkımızın korunması için yasalar uyarınca kuvvet kullanılmasından başka çare kalmayacak” dedi.

Kiev’den yapılan canlı televizyon yayınlarında, polis birimlerinin sabah erken saatlerde, yoğun kar yağışı altında, Gruşevski Caddesi’ndeki barikatı yıkmaya giriştiği ve tutuklamalara gidilirken yeni çatışmalar çıktığı gözleniyor.

Yayınlarda, protestocuların polise taş ve havai fişekleri attığı izleniyor. Gösterilerde koruyucu başlık ve maske kullanılmasına yasak getiren yeni yasaya rağmen, protestocuların birçoğunun kırmızı kasklar giydiği görülüyor.

Şiddet olayları şimdilik Hruşevski Caddesindeki küçük bir alanda sınırlı. Bu cadde, Meydan’daki (Bağımsızlık Meydanı) ana protesto kampına yakın. Muhabirler, kentin diğer kesimlerinde durumun normal olduğunu bildiriyor.

Kentte iki gecedir süren çatışmalarda yüzlerce kişi yaralandı. Bununla birlikte barışçı eylem yanlısı protestocular, şiddet olaylarından fazla tanınmayan aşırı sağcı örgüt Sağ Kesim’i sorumlu tutuyor.

1408310cookie-checkUkrayna’da AB yanlısı gösteride kan

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.