Ukrayna’da başbakan görevden alındı

Adalet Bakanı Olena Lukaş’ın açıklamasıma göre, Yanukoviç muhalefet liderleriyle üç saat süren görüşmede, Vatan Partisi lideri Arseniy Yatsenyuk’a başbakanlık, Reform için Ukrayna Demokratik Birliği Partisi lideri dünya şampiyonu boksör Vitali Kliçko’ya da insani konulardan sorumlu başbakan yardımcılığını önerdi.

Viktor Yanukoviç, bir bakanın krizin barışçıl yollarla çözülmesine yönelik girişimlerin sonuçsuz kaldığı yolundaki açıklamasından birkaç saat sonra muhalefet liderleriyle yeniden bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, görüşmeye parlamentoda temsil edilen bazı partilerin katıldığını duyurdu.

Ukrayna İçişleri Bakanı Vitali Zaharçenko, aylardır devam eden siyasi krizi barışçıl yollarla sona erdirmeye yönelik çabaların başarısızlıkla sonuçlandığını söylemişti.

Zaharçenko, protetoscularla yapılan görüşmelerin çöktüğünü belirterek, sonuçtan “radikal unsurları” sorumlu tuttu. Bakan protestocuların silahlı olduğunu söyledi.

Protestolar, Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in Kasım ayında Avrupa Birliği ile işbirliği anlaşmasını imzalamaktan son anda vazgeçmesi üzerine başlamıştı.

Kriz, bu hafta Kiev’deki Bağımsızlık protestolarda 2 kişinin ölmesi üzerine tırmanmıştı.

Cuma günü Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç krizi sona erdirmek için tavize hazır olduğunu açıklamıştı.

Yanukoviç, muhalefetin tepkisini çeken ve polise protetoları bastırmada geniş yetkiler veren yasayı tadil etme ve kabinede değişiklik yapma taahhüdünde bulunmuştu. (BBC)

1408650cookie-checkUkrayna’da başbakan görevden alındı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.