Ukrayna’da devran döndü

Meclis Başkanı, Yanukoviç’in Rusya’ya gitmek üzere bir uçağa binerken polis tarafından durdurulduğunu söyledi. Yanukoviç’in şimdi Donetsk kentinde olduğu belirtiliyor.

Parlamentodaki oylama, muhalefetin başkent Kiev’deki bazı binaları ele geçirmesinden ve meclisin bazı üst düzey atamalar yapmasının ardından gerçekleştirildi.

Yanukoviç, bir “darbeyle” karşı karşıya olduğunu ve istifa etmeyeceğini söyledi.

Timoşenko serbest bırakıldı

Bu arada, tutuklu muhalif lider eski Başbakan Yulia Timoşenko serbest bırakıldı.

Doğudaki Harkov kentinde gözetim altında tutulduğu hastaneden çıkan Timoşenko’nun protestoların merkezindeki Bağımsızlık Meydanı’na gitmekte olduğu açıklandı.

Milletvekilleri Cuma günü aldıkları bir kararla, Timoşenko’nun serbest kalmasının önünü açmıştı. Başbakanlığı döneminde görevini suistimal etmekten suçlu bulunan Timoşenko, 2011’de 7 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Taraftarları bu kararın Yanukoviç’in, en büyük rakibi Timoşenko’yu saf dışı bırakması için alındığını savunuyordu. Eski Başbakan’ın serbest bırakılması muhaliflerin ana talepleri arasında yer alıyordu.

‘Darbe yapılıyor’

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, azil kararından önce istifa etme niyetinde olmadığını söylemiş ve başkent Kiev’deki protestoları “darbe” olarak nitelemişti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Kiev’de yaşananları, “vandallık, haydutluk ve darbe” olarak nitelemiş ve 1930’larda Almanya’da Nazilerin iktidara gelmesine benzetti.

Ordu: Müdahale etmeyeceğiz

Ukrayna Sİlahlı Kuvvetleri, Cumartesi günü bir açıklama yayımlayarak krize müdahale etmeyeceğini duyurdu.

Başkent ve parlamentonun denetimi fiilen muhalefetin elinde bulunuyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Ukrayna muhalefetine, “silahlı aşırılık yanlıları ve katliamcıların” öncülük ettiğini savundu ve bu eylemlerin Ukrayna’nın egemenliği ve anayasal düzene tehdit oluşturduğunu söyledi.

Ukrayna’da arabuluculuk girişimlerinde bulunan 3 AB dışişleri bakanından biri olan Polonya Dışişleri Bakanı Radoslav Sikorski ise Twitter mesajında “Kiev’de darbe yok” dedi.p

Muhalefetle Yanukoviç arasında Cuma günü varılan anlaşmada seçimlerin Aralık’ta yapılması kararlaştırılmıştı. Ancak Yanukoviç’in istifasında ısrar eden binlerce kişi geceyi meydanlarda geçirdi.

Ukrayna’da protestolar, Kasım sonlarında Yanukoviç’in Rusya’yla yakınlaşmayı tercih ederek Avrupa Birliği’yle ekonomik işbirliği anlaşmasını imzalamaktan son anda vazgeçmesi üzerine başlamıştı.

Perşembe günü polis Kiev’in merkezindeki Bağımsızlık Meydanı’da kamp kuran protestoculara ateş açmıştı.

Sağlık Bakanlığı’na göre Salı gününden bu yana aralarında polis memurlarının da bulunduğu 77 kişi öldü.

Protestolarda önemli rol oynayan aşırı sağcı gruplardan biri Yanukoviç’in Cumartesi sabahına kadar istifa etmemesi halinde “eyleme geçeceği” tehdidinde bulunmuştu.

Yulia Timoşenko: Diktatörlük yıkıldı

Ukrayna’da tutuklu muhalif lider eski Başbakan Yulia Timoşenko serbest bırakıldı.

Doğudaki Harkov kentinde gözetim altında tutulduğu hastaneden çıkan Timoşenko Kiev’de protestoların merkezindeki Bağımsızlık Meydanı’na gitti.

Milletvekilleri Cuma günü aldıkları bir kararla, Timoşenko’nun serbest kalmasının önünü açmıştı.

Başbakanlığı döneminde görevini suistimal etmekten suçlu bulunan Timoşenko, 2011’de 7 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Taraftarları bu kararın Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in, en büyük rakibi Timoşenko’yu saf dışı bırakması için alındığını savunuyordu.

Eski Başbakan’ın serbest bırakılması muhaliflerin ana talepleri arasında yer alıyordu.

“Diktatörlük yıkıldı, kanserden kurtulduk”

Yanukoviç’in Kiev’den ayrılmasından sonra kente gelen Timoşenko, Bağımsızlık Meydanı’nda tekerlekli sandalyesinde kalabalığa hitap etti, “Siz kahramansınız, Ukrayna’nın en iyilerisiniz” dedi.

Konuşması sırasında ağladığı görülen Timoşenko, “Ama henüz işimiz bitmedi. Siz bu işi bitirinceye kadar, yolumuza varıncaya kadar kimsenin bırakıp gitme hakkı yok. Bu kanserden, bu tümörden kurtulduk” diye konuştu.

Interfaks ajansına göre, Kiev havaalanında “şiddetin sorumlularının” cezalandırılması gerektiğini ve “diktatörlüğün yıkıldığını” söyledi.

Haftalardır devam eden protestolardaki en kanlı gün olan geçen Perşembe günü en az 21 kişi ve bir polis memuru ölmüştü.

Ukrayna Parlamentosu, Viktor Yanukoviç’i azletmiş ve 25 Mayıs’ta başkanlık seçiminine gidilmesini kararlaştımıştı.

1411080cookie-checkUkrayna’da devran döndü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.