‘Ukrayna’da Çeçenler, ayrılıkçılarla’

Gazete, bu gelişmenin Ukrayna’da krizi daha tırmandırabileceğini belirtti.

Haberde özetle şöyle deniyor:

“Financial Times’ın Donetsk’te bölgesel hastanenin önünde konuştuğu altı Çeçen militan, kendilerinin ayrılıkçılara yardım etmek için bir hafta önce buraya gelen Çeçen birliğinde yer aldığını söyledi. Adının Selimhan olduğunu söyleyen 33 yaşındaki bir militan, ‘Emri Başkanımız Ramazan Kadirov verdi. Çağırdılar biz de geldik” dedi, birliklerinin adının “Vahşi Tümen” olduğunu söyledi.”

Çeçenlerin bölgesel lideri Ramazan Kadirov ise, böyle bir emir vermediğini iddia ediyor. Kişisel Instagram hesabı üzerinden bir açıklama yapan Kadirov, “Biz bir talimat vermedik. Ama kendi arzusuyla giden Çeçenler olabilir. Her bir Çeçenin nerede olduğunu bilemem, zaten bilmemem de gerekiyor” dedi.

Rusya yalanladı”Çeçenler, Ukrayna ordusunun Donetsk havaalanını geri almak için düzenlediği hava saldırısında gruplarından bir kişinin öldüğünü, dört kişinin de ağır yaralandığını anlattılar. Göğsünde büyük bir kurt dövmesi bulunan Muhammed adlı 30 yaşındaki bir militan ise, ‘Adamlarımızdan birini öldürdüler. Ama bunu unutmayacağız. Kardeşimizin intikamını 100 kişiyi öldürerek alacağız’ dedi.”

“Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’da Rus askerlerinin ayrılıkçılara yardım ettiği iddialarını reddediyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili Çeçenlerin ayrılıkçılarla aynı saflarda çalıştığı haberlerini, yabancı medyanın ‘uydurması’ olarak niteledi.”

“Bu yetkili, ‘Eğer bu kişiler Çeçense Rusya Federasyonu’nun vatandaşlarıdır. Biz vatandaşlarımızın nereye gittiğine karışamayız. Ama oraya askeri birlik göndermediğimiz konusunda sizi temin ederim’ diye konuştu.”

“Ancak Ukrayna’daki yetkililer, Çeçen militanların varlığının Kremlin’in bölgeyi istikrarsızlaştırma çabalarının kanıtı olduğunu belirttiler. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Rusya’nın “açık saldırganlığıyla” karşı karşıya olduklarını, Rusya’nın ülkelerine terör ihraç ettiğini öne sürdü.”

“Bakanlığın açıklamasında ‘bölgeye gönderilen teröristlerin Kremlin ve Rus özel kuvvetleri tarafından örgütlendiği ve finanse edildiğini kanıtlayacak bulgular var. Doğudaki güvenlik güçlerimiz iyi hazırlanmış, soyguna, işkenceye ve vatandaşlarımızı öldürmeye hazır Rus paralı askerleriyle karşı karşıya’ dendi.”

1563340cookie-check‘Ukrayna’da Çeçenler, ayrılıkçılarla’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.