Ukrayna’da hamle sırası Putin’de

Haberde, Batılı hükümetlerin, hafta sonu yapılan “devrimin” ardından Ukrayna’ya para, destek ve muhtemel AB üyeliği taahhüdünde bulunurken diğer taraftan kaygılı bir şekilde Rusya’nın tepkisini beklediği aktarılıyor, krizde kaybeden tarafın Rusya olduğu belirtiliyor.

Gazete, Ukrayna’nın sınır komşusu olması, Doğu ve Güney’de Rusya’ya duyulan yakınlık ve ülkenin Rus doğal gazına bağımlılığı nedeniyle Moskova’nın Ukrayna’ya “büyük zarar verme potansiyeli” bulunduğunu kaydediyor.

Guardian, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama’nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice’ın Moskova’nın Rusya’ya asker göndermesi halinde “vahim bir hata yapacağı” uyarısında bulunduğuna dikkat çekiyor.

Daily Telegraph gazetesi de, manşetinde dünyanın gözünün Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin’in üzerinde olduğunu belirtiyor.

Gazete, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Ukraynalı muhalifleri, Cuma günü Yanukoviç’le yapılan anlaşmayı çiğnemekle suçladığını anımsatıyor.

Daily Telegraph başyazısında, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahale olasılığının dışlanamayacağını Putin’in Batı’yla bu tür bir jeopolitik mücadeleyi kişisel prestij meselesi olarak gördüğünü kaydediyor ve Batı’nın Kiev’e elinden gelen desteği vermesi gerektiğini vurguluyor.

‘Batı Ukrayna’ya yardım etmeli’Yazıda şöyle deniyor:

“Batılı liderler, Ukrayna’da işleyen bir ekonomi yaratılması için her şeyi yapmalı. Böylece Ukrayna’nın kurumlarının yolsuzluk ve dış müdahaleye açık olmaması sağlanabilir. Avrupa Birliği son yıllarda çaresizce uluslararası krizlere müdahale etti özellikle de Euro bölgesindeki borç krizine. Fakat AB, Ukrayna’daki krizi göğüslemeye muktedir olduğunu gösterirse Ukraynalılara destek verecekleri bir şey sunmuş olur.”

Financial Times gazetesinin başyazısında ise şu görüşlere yer veriliyor:

“Ukrayna Rusya alarma geçirilmeden ekonomik ve siyasi olarak Avrupa’ya çekilebilirse büyük bir başarı olur. Umarız Putin, seçeneklerinin sınırlı olduğunu anlar. Burası Kremlin’in halk ayaklanmalarını acımasızca bir şekilde bastırdığı 1956’daki Macaristan ya da 1968’deki Çekoslovakya değil.”

“Haftalardır Bağımsızlık Meydanı’ndaki Ukraynalılar sadece Ukrayna bayrağına değil, AB bayrağına da sarılı olarak beklediler. AB, onlar için demokrasiyi, özgürlüğü ve mükemmel olmasa da dürüst yönetimi temsil ediyordu. Bunlar evrensel değerler ve Ukraynalılar, daha iyi bir gelecek umuduyla bu değerler için canlarını feda etmeye hazır olduğunu gösterdiler. 1989’da Batılı liderler ve aydınlanan Kremlin, bu yeni gerçekliği gördü. Tarih tekerrürü hak eder.”

1411180cookie-checkUkrayna’da hamle sırası Putin’de

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.