Ukrayna’da koalisyona turuncu protesto

Ukrayna’da 2 yıl önceki Turuncu Devrimi tarihe gömen parlamento tarafından onaylanan koalisyonda Komünist Parti de yer alırken, koalisyonun başbakan adayı olarak Turuncu Devrimde Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko’nun rakibi olan Yanukoviç aday gösterildi.

Yeni hükümeti kurma çalışmalarının yaklaşık 3 aydır yapıldığı Ukrayna’da Turuncu Devrimi destekleyen partilerin hükümeti çok yakında oluşturacağına inanılırken, bu görüşmeler geçen hafta sürpriz bir şekilde başarısızlıkla sonuçlandı.

Bu gelişmeden sonra Sosyalist lider Aleksandır Maroz’un, Ukrayna Parlamentosu Yüksek Rada Başkanlığına seçilmesi, Rusya yanlısı ”Bölgeler Partisi”nin hükümet ortağı olacağının ilk sinyalini oluşturdu.

Yeni koalisyonun onaylandığı dünkü parlamento oturumu da çeşitli olaylara sahne oldu. Yüksek Rada’nın dünkü oturumunda, Turuncu Devrim taraftarları kürsüye çıkan muhalefet liderlerini ıslıklarla sustururken, Rusya yanlısı milletvekilleri de parlamentonun bazı bölümlerini ablukaya alarak ıslıklı protestoya karşılık verdi.

Parlamento Başkanı Maroz, koalisyonun resmi başbakan adayı Yanukoviç’in, parlamentodan onay almasından sonra başbakanlığını onaylaması yönündeki başvuruyu Yuşçenko’ya iletti. Turuncu Devrimin eski ortakları “Bizim Ukrayna ve Yulya Timoşenko Bloğu” bu atamayı yasadışı bir hareket olarak gördüklerini belirterek, mahkemeye başvuracaklarını açıkladılar.

Timoşenko, dünkü olaylardan sonra yaptığı açıklamada, Yuşçenko’dan parlamentoyu feshetmesini isteyerek, şunları kaydetti:

“Eğer Bölgeler Partisi, Sosyalistler ve Komünistler, daha fazla oy alacaklarına inanıyorlarsa o zaman erken bir seçimden korkmalılar. Onlara daha fazla oy alabileceklerini ispatlama şansını verin. Erken seçim olursa ‘Bizim Ukrayna’ (Yuşçenko taraftarı parti) ile kesinlikle birleşeceğiz.”

Yanukoviç de açıklamasında, erken seçim isteyen partilerin azınlıkta olduğunu belirterek, erken seçim olması halinde partisinin oyunu artıracağına inandığını söyledi. Başkent Kiev’deki bu gelişmeler üzerine Turuncu Devrimin sembolü haline gelen eski Başbakan Yulya Timoşenko taraftarları parlamentoyu abluka altına alırken, ülkenin doğusundan vatandaşlar da Yanukoviç’e destek vermek için Kiev’e geldiler.

Timoşenko taraftarları, Turuncu Devrimin simgesi haline gelen Kiev’deki meydana çadır kurarken, parlamentoyu saran Yanukoviç taraftarları da “Halkın Başbakanı Yanukoviç”, “Başkan (Yuşçenko) tüm Ukrayna Halkını Düşün” ve “Ağla Yulya (Timoşenko) – Başarılı Bir Politikacı Olmayabilirsin Ama Güzel Bir Kadınsın!” yazılı pankartlar açtılar.

 

 

1132040cookie-checkUkrayna’da koalisyona turuncu protesto

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.