Ukrayna’da NATO’yu savunmak!

MUSTAFA YALÇINER / EVRENSEL – Ukrayna’da hepimizin gözleri önünde bir savaş sürüyor.

Savaşın karakteri konusunda herkesin üzerinde birleştiği ortak bir saptama yapılamıyor. Herkes, durduğu yer ve baktığı pencereden, sürmekte olan savaşı tanımlıyor.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişiminde bulunduğu ve kendi koşullarını dayatmak amacıyla bu ülkeye saldırdığı genel kabul görüyor gibi. Neredeyse yalnızca Rusya ve Putin yandaşları istisna oluşturuyor. Onlar, Ukrayna’nın “yapay bir ülke” ve “Rusya’nın tarihsel bir parçası” olduğunu savunmaya varıncaya kadar zırvalıyor ve Rusya’nın Ukrayna’da bir savaş bile değil, bu ülkeyi “Nazilerden arındırmaya yönelik özel askeri operasyon” yürüttüğünü ileri sürüyorlar.

Ancak Rusya, yakın müttefiki Çin’den bile açık ve ikirciksiz tam destek alabilmiş değil. BM’deki oylamalarda Çin “çekimser” kaldı. Nedeni açık: Batı’dan üzerine varmakta olan ABD ve NATO’nun ilerleyişi karşısında “Bıçağın kemiğe dayandığını” düşündüğü için özellikle Avrupa halklarının nefret ve tepkisini göze alarak Ukrayna’ya saldıran Rusya’dan farklı olarak, Çin, henüz kendisini yakın tehdit altında hissetmiyor. Sonuç şu ki, istisnalar bir yana Rusya ve başındaki Putin’i savunabilen, Çin dahil, kimse yok gibi.

Ancak Rusya’nın karşısında kimin olduğu konusu bile muğlak. Genel kanı, Rusya’nın sadece Ukrayna ile savaştığı şeklinde. Bu konunun ele alınmaya ve Rusya’nın rakibinin kim ya da kimler olduğunun tartışılmaya çalışılması bile tepkilere neden oluyor.

Büyük resmi, aslında kimse yok sayamıyor. Bu resim, Ukrayna’dan ibaret değil. Daha düne kadar savaş birçok başka yerde sürüyordu. Ve bugün hâlâ sürüyor. Örneğin Suriye Savaşı sadece duraklamış durumda, sona ermiş değil. Libya da öyle. Doğu Akdeniz’in paylaşılamaması savaşa dönüşmedi, ama kıyısına kadar gelinmişti. Yemen’deyse hâlâ Suudilerin saldırı pozisyonunda olduğu bir savaş var. Afrika’da Burkina Faso, Çad ve Mali ile Nijer’i kapsayarak Sahel’de Avrupa Birliği’nin çoğu ülkesinin asker vererek katıldığı ve başlıca Fransız emperyalizmi tarafından yürütülen bir savaş sürüyor. Ukrayna tek değil kısacası.

Her birinin özel koşul ve özgünlükleri olmakla birlikte, bu savaşların tümü bir büyük resmin tamamlayıcı parçalarıdır. Ukrayna’daki savaş, gerçekte ABD ve NATO ile Rusya arasında.

II. Dünya Savaşı’nda paylaşılan, sonra emperyalistler arasındaki güç dengeleri değiştikçe yeniden paylaşılmasından kaçınılamayan dünya, şimdi yeniden bir büyük paylaşımın konusu haline çoktan geldi. Çin ekonomik olarak özellikle ABD ve İngiltere aleyhine hızla yayılıyor. Rusya, SSCB’nin çöküşünün ardından egemenlik alanlarının çoğunu batılılara kaptırdıktan sonra, yeniden toparlanarak ABD ve NATO’nun karşısına dikilmeye başladı. Önce Gürcistan ve Suriye’de, şimdiyse Ukrayna’da. Yanında Çin var.

ABD ve İngiltere eski konumlarını koruma peşindeler ve Rusya ile Çin karşısında daha “ılıman” davranmakta olan Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerine karşı, Ukrayna savaşından yararlanarak operasyon yapıyorlar. Almanya örneğin bugün eski Rusya politikasını yürütemez hale geldi.

Şimdi soru şu: Ukrayna’nın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünü çiğnediği için sadece Rusya mı suçlanacak, yoksa güç politikası izleyip savaş kışkırtan ve yürüten bütün belli başlı emperyalistler mi? Örneğin ABD ve NATO suçlanacak mı, olumlanacak mı? NATO’cu sağcı faşist ve gericilerle, T24’te yazan Hasan Cemal ve Birikim’de NATO’dan söz edilmesini bile “ılımlı Putincilik” olarak yaftalayan Ahmet İnsel gibi solcu bilinenler Vietnam ve L. Amerika darbeleri gibi “bazı günahları” olsa bile ABD ve NATO’nun savunulmasını şart sayıyorlar! Demokrat emperyalistlermiş! Onlar olmasa biz ne yaparmışız!

Azıcık halk demesini bilen hiç kimse emperyalistlerden emperyalist beğendirmeye çalışmaz! Amerikan ve Avrupalı emperyalistlerle NATO’nun Ukrayna’ya silah göndermesini, Biden gibi, “ABD’nin özgürlük savaşında Ukrayna halkının yanında durması” olarak değerlendirmez! ABD ve NATO’nun hiçbir özgürlük mücadelesini desteklediği görülmemiştir. Hiçbir ülke ABD ve NATO’ya dayanarak özgürleşmemiştir! Bunu, ancak emperyalistler ve emperyalistlerle mücadele etmeye cesaret edemeyenler savunur.

2599790cookie-checkUkrayna’da NATO’yu savunmak!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.