UKRAYNA’DAN… Turuncu Devrim’in ardından

Ukrayna son yıl içerisinde Turuncu Devrim coşkusunu yaşadı ve halkın sesi çeşitili hilelere karşı galip geldi. Gerek iç gerek ise dış siyasi güçlerin halka dayatmaya çalıştıkları oyunlar yine de sonuç vermedi ve Turuncu Devrim öncesi seçmenlere dağıtılan “oy verme bahşışı” havaya uçtu. Halk yine  kendi sözünü söyledi ve meydanlara döküldü. Hatta bu olaylar Gürcüstan, Kırgızistan, Azerbaycan vd. Cumhuriyetler için de bir örnek oldu ve onlar da bu tür özgürlük girişimlerinde bulundular. Bunlardan bazıları eskiden kalmış devletin o köklü rejimine “hayır “ dedi, bazıları “işte bizde de demokrasi var” demelerine rağmen, kanlı çatışmaların ve copların dışında pek ilerleyemedi.

Aslında önemli olan seçimden sonrakı olaylar. Halk kendi seçimini yapmıştı ve bundan sonra seçiler milletvekillerine büyük görev düşüyordu. Meydanlar boşaltıldı ve Kiev’in Maydan Nezalejnost meydanında ( Bağımsızlık Meydanı) Turuncu Devrimle ilgili kartpostallar, Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko’nun ve eski Başbakan Yuliya Timoşenko’nun resimleri, turuncu renkte kupalar, atkılar, takılar, kalemler vs. satılmaya başlandı. Insanlar coşku ile bunları alır ve evlerinin görülecek yerlerine koyar, gençler ise turuncu  atkılarla ve turuncu kazaklarla dolaşmaya başladılar. Hatta, o dönemlerlerde meydanda olan gençler kendi aşklarını bulmuş ki, birkaç çift  tam o günlerde dünya evine girmişlerdi. çocuların içimlerini de Viktor veya Yülya koyacaklarını da herkeze ilan etmişlerdi. Meydanda yer alamayan diğer vatandaşlar ise büyük coşkuyle burada gece gündüz bağımsızlıkları için duran vatandaşlarını uzun zaman dinlemekten kendilerini alıkoymamışlardı.

Halkın açısından bakıldığında -onların görevi bitmiş ve artık herkez evinde televizyon karşısında gelişmeleri beklemeğe koyulmuştu. Nedir bu bekleyiş? Tabii ki hayat şartlarının daha da iyileşmesi, rüşvete son verilmesi (özellikle devlet struktürlerinde), dış ülkelere açılım, özel sektörün gelişmesi, maaşların yükselmesi ve yaşama standartların daha iyi derecede olması için bir gelişme, reform. Yanı anlıyacağınız ve aklınıza gelebilecek tüm olumlu kararlar ve içraatlar.

Bu bekleyiş sürerken halk  aktif şekilde televizyonlardan duyduklarını, gördüklerini, gazeteden okuduklarını hemen sokaklara taşır ve gittiğiniz her yerde bu tür konuşmalar duyulur. Tabii ki, devlet adamları, eski Başbakan Yuliya Timoşenko, diğer bakanlar devlet koltuğuna oturdukları günden itibaren yaptıkları icraatlardan halkı haberdar ediyorlardı. Taa ki, birgün Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko Başbakan Yuliya Timoşenko’yu resmen ani bir kararla görevden alıncaya kadar. Bu ani karar beklenmedik bir gelişmeydi. Cünkü o kış aylarında, Turuncu Devrim’in asıl kahramanları Viktor Yuşçenko ve Yuliya Timoşenko bir ağızdan konuşur ve halkın gözünde su aralarında sızmaz diye bir birlik, tek yumruk gibi gözüküyorlardı. Halk bu ikiliye çok güvenmiş ve herşeyin olabileceğini tahmin edebilir , ancak bu iki şahsın aralarının  bozulacağını pek de kestirememişti… Bu karar birçok insanların o Bağımsızlık Meydan’ındakı hayallerini hemen suya düşürdü. İnsan  bu durumda düşünür:” şimdi ne olacak acaba? Halk yine meydanlara dökülecek, oy verdiği bu ikiliyi aralarında nasıl bölecek?” Fakat hicbir tahmin tutmadı ve halk hayal kırıklığı yaşamış bir halde derin bir sessizliğe büründü.

 Bir yılın içerisinde Ukrayna’da çok şeyler yaşandı:devlet siyasi reform değişikliğini yaptı, fakat bazı açıkları tamamlamak için gelecek bir zamana bıraktı, Rusya ile gaz krizini yaşadı ve bu nedenle Verhovna Rada (Ukrayna Parlamentosu) geçici hükümete Devlet Başkanı tarafından Başbakan olarak atanan  Yüriy Yehanurov’u suçladı ve görevden aldı, Rusya’nın Kırımda bulunan Karadeniz üsleri ve Ukrayna devleti arasında kriz yaşandı vd. ülke içi olayları yaşandı ve hala da yaşanmakta.

Sonuçta yine kışı yaşamaya başladık… bu defa Meydanlar bomboş.

Ukrayna  Mart 26 2006 tarihinde  Parlamento seçimleri için sandık başına gitmeğe hazırlanıyor. Resmi açıklamaya göre bugün 47  parti seçim için kolları sıvadı. Bunların arasında 6 büyük parti önde geliyor: Blok “Naşa Ukrayina”, BÜT, Partiya Regionov, Komunist Partisi, Sosyalist Partisi, Narodnıy Blok Litvina. 

Şimdi sokaklardakı ağaçlar farklı partilerin renkleri ile kurdelelerle bağlı, Kiev şehri rengaren. Bir yıl öncesinde ise turuncu renk tüm şehri kendi renk hakimiyeti altında almıştı. Hatta, köpekleri ile gezen  vatandaşlar onların kuyruklarına turuncu kurdelalar bağlamış ve öyle dolaşıyorlardı.

Kalın saalıcakla, şen olun. 

__________

* ÖNEMLİ NOT: Yazarımız Tudora Arnaut’un bazı yazılarının ne yazık ki izin almadan, kaynak gösterilmeden üstelik değiştirilerek aralarında bazı siyasi partilerin internet sitelerinin de bulunduğu basın yayın kuruluşlarınca yayınlandığını saptadık. Yazarımızı da son derece üzen söz konusu hırsızlığı kınıyoruz. Ayrıca eğer söz konusu yasadışı uygulamaya derhal son verilmezse Açık Gazete’nin çatısında bulunduğu Turkish Gateway Ltd haklarını yasal olarak arayacaktır…


 

1613990cookie-checkUKRAYNA’DAN… Turuncu Devrim’in ardından

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.