UKRAYNA’DAN… Yeni yıla gazsız girmenin dersleri

İnsanlar maytaplar havaya patlatıp, karşılıklı birbirini  kutlayıp iyi dileklerde bulunup Yeni Yıla girerken Ukrayna yeni yıla gazsız girdi. Rusya 1 Ocak 2006 yılı sabahı kardeş Ukrayinler’i böyle kutladı.

1 Ocak günü “Kiev-Batı-Ukrayna 1,2” gazboru hattında  gaz verimi durduruldu ve Berdiçevsk (Jitomir bölgesi), Krasilovskiy (Hmelnitsk bölgesi), Ternopıl gaz istasyonları çalışmalarına ara vermek zorunda kaldı. ülkede  yaşanacak olan kriz sinyalleri, Rus “Gazprom”un  ülkeye gazın verilmemesi durumunda en kötü ihtimal Şubat ayında gaz fiyatlarının yükseleceği açıklandı ve halkın buna hazır olması Ukrayna devlet etkilileri tarafından açıklandı. Stoklarda bir yılı atlatacak kadar gazın olduğunu , ayrıca Türkmenistan’la da gaz satın alımı için anlaşma yapıldığı da dile getirildi. Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko, televizyonlarda yayınlanan açıklamasında, Türkmenistan ile 40 milyar metreküplük doğalgaz satın alınması konusunda anlaşmaya varıldığını söyledi. Yanı Ukrayna Ruslar’ın tarafından çok büyük bir krizmiş göstermeğe çalıştıkları bu sorunun yakın zamanda çözüleceğine inandıklarını ve diplomatik yolla halletmeğe hazır olduklarını da defalarca basında belirtti.

Rusya Federasyonu son güne kadar, yani 31 Aralık 2005 tarihine kadar, Ukrayna tarafına sert beyanlarda bulunup Ukrayna tarafını bu soruna ciddi yanaşmadıklarını devamlı çeşitli internet sayfalarında ve televizyon programlarında dile getirdi ve son dakikaya kadar, yanı 31 Aralık 2005yılı  gecesine kadar beklediklerini , fakat Ukrayna’dan cevap alamadıklarını basın toplantısında söyledi. Hatta, Rusya “Gazprom” tarafından Ukrayna hükümetini o saatlerde aradıklarında hicbir Bakanın yerinde olmadığını ve birkaç yardımcı ile konuştuklarını ve net bir cevap alamadıkları beyanlarında bulundu. Halbuki,  Ukrayna Dış İşleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Rusya Federasyonu’na tam 23.00 telegraf çektiklerini ve  ulaştığına dair ellerinde belgenin varolduğunu bildirdiler.

Bu konuda açıklama yapmayan Rusya Dıs İşleri Bakanlığı “Gazprom” ve “Neftegaz Ukrayna”ın arasında anlaşma imzalanmamasında Ukrayna siyasilerini suçlamaya başladı ve Ukrayna’da Mart ayı içerisinde yapılacak olan seçimleriden dolayı bilerek “iş bozgunluğuna” gittiklerini ortaya attı, halkın karşısında  Rusya’yı Ukrayna halkına düşman olarak göstermek çalıştıklarını da eklemeğe unutmadı.  Ukrayna tarafı  bunun yersiz olduğunu dile getirdi. Bu esnada ise Rusya Federasyonu Devlet Başkanı sayın Vladimir Putin ise Rus ve Ukrayna halkları arasındakı dostluktan ve iki kardeş ülkenin barış içinde yaşamanın gerekliliğinden bahsedip Ukrayna hükümetine bir “ ayrıcalıkta” bulundu ve 2006 yılın ilk üç ayında eskı tariflere göre, geri kalan aylar için ise Avrupa standartlarına göre anlaşma teklifini yaptı. Ukrayna bu teklifi de değerlendirdi ve Ukrayna Devlet Başkanı sayın Viktor Yuşçenko Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den Gazprom grubunun görüşme masasına yeniden dönmesini sağlamasını isteyeceği  dile getirdi.

Bu defa Ukrayna gaz şirketi “Neftegaz Ukrayna” yaptığı açıklamada Rusya’nın Ukrayna’ya doğal gaz kıstlamasına gitmesiyle Ukrayna’dan geçen boru hatlarıyla Avrupa’ya gaz gönderilmesinin de riske girebileceğini belirtti.

“Gazprom” Ukrayna’ya Rusya doğal gazın miktar ve şartların transiti” adlı uzun vadeli anlaşma şartlarını bozulduğunu açıklamasından sonra transit Avrupa gazını da kısıtlı olarak vermeğe başladığını da açıkladı açıklamasına , ama diğer taraftan da Ukrayna’yı Avrupa’ya giden gazın çalındığından tüm dünyaya bağırarak suçlamaya başladı. Bıçak kemiğe dayandığını hisseden Ukrayna Dış İşleri Bakanı Boris Tarasük Avrupa Komisyon Başkanı Joze Manuel Barrazoya bir mektup yazıp Rusya’dan gelen ve Ukrayna’dan transit geçen gazın kontrolü için Avrupa Komisyonu tarafından  bir denetleme komisyonun oluşturulması ve gönderilmesi talebinde bulundu.

İşte bu yersiz suçlamalar ve saldırılar  Ukrayna’ya karsı yapılırken insan ister istemez bunun nedenini kendi kendine bile sormadan duramıyor. Neyin bedeli ödeniyor?

UNIAN ajansında “Naşa Ukrayına” ve “Narodnıy Soyuz” Başkanlığın üyesi olan Boris Bespalıy’ın sözleri sorumuza çok yerinde bir açıklamadır. O, Rusyanın gaz konusundakı tutumunu değerlendirirken der ki, “ aslında kim gazın azalmasını yapıyorsa o da gazı çalıyordur. Malesef Rusya’dakı bazı siyasi güçler Ukrayna’nın Rusya’ya kulluk etmediğini, ama artık kendi bağımsızlığını savunduğunu anlamaları gerekir. Bağımsızlığı savunduktan sonra (14 yıl önce) bu ilk ve çok kararlı ve kalıcı bir adım, o nedenle bunu anlamalarında fayda var. Bence çok yakın zamanda bunu anlayacak ve kendilerini geri çekecekler. Bundan sonra Rusya uzantısı siyasi partilerin Ukrayna’da  desteklenmesi biraz zordur, çünkü tüm Ukraynalılar kendi ülkesi içindeki birliğinin önemini anladılar ve meydanda soyledikleri gibi “ biz çoğunluktayız ve bizi kimse bölemez!” gibi sözlerini bir daha dile getirdiler.

Ukrayna bugun Rusya ile iki partner gibi masaya oturdu. Rusya Ukrayna’ya  gazın satış fiyatının tam  230 dolara anlaştığını açıkladı. Daha önceki fiyatı 50 dolardır.
Ukrayna halkı  Bağımsızlık meydanında soğugun şiddetini ve sıcaklığını da hissedip emin adımlarla Avrupa Birliği ve dünya ekonomik standartlarına bedelini ödemeğe hazır bir şekilde yürüyor.

__________

* Yazarımız Tudora Arnaut’un bazı yazılarının ne yazık ki izin almadan, kaynak gösterilmeden üstelik değiştirilerek aralarında bazı siyasi partilerin internet sitelerinin de bulunduğu basın yayın kuruluşlarınca yayınlandığını saptadık. Yazarımızı da son derece üzen söz konusu hırsızlığı kınıyoruz. Ayrıca eğer söz konusu yasadışı uygulamaya derhal son verilmezse Açık Gazete’nin çatısında bulunduğu Turkish Gateway Ltd haklarını yasal olarak arayacaktır…


 

1613960cookie-checkUKRAYNA’DAN… Yeni yıla gazsız girmenin dersleri

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.