‘Umudumuz Anayasa Mahkemesi’

Mehmet Ali Birand’ın başörtüsü düzenlemesiyle ilgili sorularını yanıtlayan Baykal, 85 yıllık cumhuriyette ilk kez 71 yıllık laiklik ilkesiyle ilgili bir anayasa düzenlemesi denendiğini belirterek, “Bu bir son değildir, bir yeni sürecin kapısından girmeye başlamışızdır” diye konuştu.


Baykal, Anayasa’ya gelmeden, bugüne kadar çeşitli yöntemlerle Türkiye’de laik toplum düzeninin, devlet anlayışının ciddi ölçüde tahrip edildiğini, ama ilk kez bunun Anayasa çerçevesinde bir düzenlemeye tabi olduğunu kaydetti.


Baykal, 11 Şubat Pazartesi günü ”çatışmalı bir ortama” uyanılacağını sanmadığını dile getirerek, “Türkiye’de bu düzenlemeyi birden bire toplumun çeşitli kesimlerinin birbirine karşı harekete geçeceği bir düzenleme olarak anlamak doğru değildir. Ama hiç kuşku yok, Türkiye’de gerilim yükselecektir.Daha teokratik bir toplum olmaya doğru hep beraber sürükleniyoruz. Yani 85 yıllık Cumhuriyet’ten bir anlamda çok önemli resmi, anayasal bir rövanş alınmaktadır. Tarih bunu bir önemli kırılma noktası olarak kaydedecektir” dedi.
Süreç karşısında başvuracakları tek demokratik mekanizmanın yargı olduğunu belirten Baykal, Anayasa değişikliğinin Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından 10 gün içinde Anayasa Mahkemesi’ne başvurularını yapacaklarını bildirdi.


”VEBALİN ALTINDAN KALKAMAYACAKLAR”


DSP Genel Başkanı Zeki Sezer de, ”AKP ve MHP’nin sorumsuz iş birliği sonucu, toplum inançlı-inançsız, kadınların türbanlı-türbansız, üniversitelerimiz türban yanlısı-türban karşıtı, kurumlarımız rejim yanlısı-rejim karşıtı olarak bölünmesine yol açılmıştır” dedi.


Sezer, AK Parti ve MHP’nin önerisiyle anayasa değişikliği teklifinin kabul edilerek, yeni ve tehlikeli bir süreç başlatıldığını belirterek şunları kaydetti:


”AKP ve MHP’nin sorumsuz iş birliği sonucu, toplum inançlı-inançsız, kadınların türbanlı-türbansız, üniversitelerimiz türban yanlısı-türban karşıtı, kurumlarımız rejim yanlısı-rejim karşıtı olarak bölünmesine yol açılmış, laik çağdaş cumhuriyete büyük darbe indiren bu tasarı ile ülkemiz, yeni ve tehlikeli bir ayrışmanın, kargaşanın ve kaosun eşiğine getirilmiştir. Toplumu uçurumun kenarına getiren bu tehlikeli sürecin acilen ve kesinlikle durdurulması için DSP’nin ortaya koyduğu bu sorumlu siyaset anlayışına kulaklar da zihinler de tıkanmıştır. Sorumsuz bu siyasetin mimarları Sayın Başbakan, partisi AKP ve ortağı MHP, bu vebalin altından kalkamayacaklardır.”


 

1055080cookie-check‘Umudumuz Anayasa Mahkemesi’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.