‘Uranyum zenginleştirme’yi sökülüyor

BM’ye bağlı bir heyet, İran’ın Natanz kentindeki nükleer tesiste bulunan uranyum zenginleştirme donanımını sökmeye başladı. İran, kısa süre önce BM ile tarihi bir anlaşmaya imza atarak nükleer programında değişikliğe gitmeyi kabul etmişti.

İran televizyonu, UAEK’ya bağlı müfettişlerin Natanz nükleer tesisinde çalışmaya başladığını duyurdu.

BM ile İran arasında yapılan ve bugün yürürlüğe giren anlaşma kapsamında, İran yüksek seviyede uranyum zenginleştirmesini durduracağını kabul etmişti. Böylece, Batı dünyasının uzun yıllar endişe ettiği, nükleer bomba geliştirilmesine kapı açabilecek uranyum İran tarafından üretilmeyecek.

İran Atom Enerjisi Kurumu Ali Ekber Salihi, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, “UAEK müfettişleri, Natanz tesisindeki donanımı söküyor. Böylece İran karşısındaki yaptırımlardan oluşan buzdağı erimeye başladı” dedi.

İRAN EKONOMİSİ İÇİN KRİTİK ÖNEM TAŞIYOR
BM ile İran arasında ilk olarak Kasım 2013’te varılan anlaşma, İran’a uygulanan ekonomik ambargonun azaltılması açısından büyük önem taşıyor.

Anlaşma kapsamında, İran’ın petro-kimya ihracatı, otomotiv sanayii, altın ticareti ve diğer değerli metallerine uygulanan ambargolar askıya alınacak.

İran’ın anlaşmadan doğan kazancının 7 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.

1408040cookie-check‘Uranyum zenginleştirme’yi sökülüyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.