Uzay yolculuğuna hazırlanan Türkiye’de vatandaşın karayolu isyanı!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – İki yıl sonra aya yolculuk yapmayı hayal eden Türkiye’de Giresunlu vatandaşlar köylerine ulaşabilecekleri sağlıklı karayolu olmadığı için Valiliğe başvurdu…

İki yıl sonra aya yolculuk yapmayı hayal eden Türkiye’de Giresunlu vatandaşlar köylerine ulaşabilecekleri sağlıklı karayolu olmadığı için Valiliğe başvurdu. Espiye ilçesine bağlı Hacıköy’de yaşayan vatandaşların dilekçesinde, bozuk olan yolların çevresinin de moloz yığınına döndüğüne dikkat çekilerek, “Bizi utandıran kötü görüntülerin ortadan kaldırılmasını ve önlem alınmasını, yollarımızın yapılmasını talep ediyoruz” denildi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Milli Uzay Programı’na ilişkin Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Cumhuriyet’in 100. Yılında aya ilk teması gerçekleştirmeyi hedeflediklerini açıklamıştı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: ‘AYAĞIMIZ DÜNYADA, GÖZÜMÜZ UZAYDA’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 9 Ocak 2021 tarihli konuşmasında, “İlk aşamada 2023 yılı sonunda yakın dünya yörüngesinde ateşleyeceğimiz kendi millî ve özgün hibrit roketimizle aya ulaşarak sert iniş gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullanarak, “İnşallah devlet, millet ele verecek göklere en çok yakışan bayrağımızı, yani ay yıldızlı bayrağımızı hak ettiği yerlere taşıyacağız. Ayağımız dünyada, gözümüz uzayda olacak. Kökümüz dünyada, dallarımız göklerde olacak” görüşünü dile getirmişti.

‘BÜTÜN DÜNYA BİLSİN Kİ UZAY VATANDA YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ’

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu ise 8 Ocak 2021’de yaptığı bir konuşmada Türksat 5A’nın uzaya gönderilmek üzere fırlatılmasına ilişkin görüşlerini dile getirerek, “Bu adım, daha büyük merhalelerin müjdecisidir. Bütün dünya bilsin ki Uzay Vatan’da giderek artan bir iddia ile yolumuza devam edeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

‘CUMHURBAŞKANIMIZ AYA YOL YAPACAĞIM DESE İNANIRIZ’

Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın 31 Mayıs 2018’de Kocaeli’nde sondaj gemisi için düzenlenen törende yaptığı konuşmada AKP’li bir seçmenin kendisine “Cumhurbaşkanımız çıksa Aya dört şeritli yol yapacağım dese, vallahi inanırız” dediğini aktardığı konuşması da hafızalardaki yerini koruyor.

BİR YANDA UZAY HAYALİ BİR YANDA KIRSALIN ULAŞIM SORUNU

Ancak il yöneticilerinden Cumhurbaşkanına iktidarın kamuoyuna yansıtmaya çalıştığı uzay vizyonu vatandaşın gündelik yaşamında pek karşılık bulmuş değil. İktidarın 2023’de aya yolculuk yapma hayali kurduğu Türkiye’de özelikle kırsal yerleşimlerde yaşanan ulaşım sorunları vatandaşın günlük yaşamını aksatıyor. Giresun’un Espiye ilçesine bağlı Hacıköy de bu yerleşimlerden biri.

VATANDAŞLAR YOL SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN VALİLİĞE BAŞVURDU

Espiye ile Hacıköy arasındaki ulaşımı sağlayan yolun bozuk, yok kenarlarının ise gelişigüzel dökülen moloz yığınlarıyla adeta çöplüğe dönüştüğünü söyleyen vatandaşlar, Giresun Valiliği’ne başvurarak sorunun çözülmesini talep etti.

‘KÖY HALKINI UTANDIRAN GÖRÜNTÜLER ORTADAN KALDIRILSIN’

Giresun Valiliği’ne yazılı başvuru yaparak ulaşım ve çevre kirliliği sorunlarının bir an önce çözülmesini isteyen vatandaşların dilekçesinde, Espiye-Hacıköy yolunun bozuk olması ve yol kenarlarındaki kirlilikten duyulan rahatsızlık dile getirilerek, “Pandemi ile mücadele ettiğimiz bu çağda yaşam kalitemizi düşüren, sağlığımızı ve psikolojimizi olumsuz etkileyen, Espiye ilçemize hiç yakışmayan ve köy halkını utandıran kötü görüntülerin ortadan kaldırılmasını ve önlem alınmasını talep ediyoruz” denildi.

‘YAMA DEĞİL, DOĞRU DÜZGÜN ASFALT YAPILSIN’

Yol kenarlarında bulunan ve bir kısmı kamu kurumlarına bir kısmı ise vatandaşlara ait olan ağaçların kesilmemesini de talep eden vatandaşlar, bölgede otomobil yarışları yapılması istemediklerini de belirterek, “Köyümüzün yollarına yama değil, doğru düzgün asfalt yapılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

‘ÇEVRESEL TAHRİBATA SON VERİLSİN’

Hacıköy’ün doğal güzelliğinin yöre halkına sağladığı olanaklara da değinilen dilekçede, Türkiye’nin Paris İklim Anlaşmasının onaylandığı bu dönemde çevresel tahribata son verilmesi, kötü görüntülerin de ortadan kaldırılması talep edildi.

GİRESUN HALKININ YOL SORUNU BİTMİYOR

Engebeli arazi yapısına sahip olan Giresun’da çok sayıda ilçe ve köy yolunda benzer sorunlar yaşanıyor. Geçtiğimiz ay da Bulancak ilçesine bağlı Aydındere beldesinde vatandaşlar yıllardır sorunlu olan yolların yenilenmesi yerine yama yapılmasına tepki göstermişti. Güce ilçesine bağlı Soğukpınar köyündeki yol sorunu ise vatandaşların 7 yıldır çaba harcamalarına rağmen halen çözüme kavuşmuş değil.

 

2559740cookie-checkUzay yolculuğuna hazırlanan Türkiye’de vatandaşın karayolu isyanı!
Önceki haberEzo’lu genç virtüözler Londra’da büyüledi
Sonraki haberBir duvar kaç iz taşır çakılan çivilerden?
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.