Uzman Çavuş Musa Orhan’ın tutuklanması talebiyle kadınlar bir araya geldi

Batman’da tecavüze maruz kalması sonucu intihar eden İpek Er’e yönelik cinsel saldırı suçu zanlısı Musa Orhan’ın tutuklanması talebiyle kadınlar pek çok ilde yürüyüş ve açıklama düzenledi.

Batman’da tecavüze maruz kalması sonrası intihar eden İpek Er davasında önce tutuklanan sonra tahliye edilen Uzman Çavuş Musa Orhan’ın tutuklanması talebiyle kadınlar bir araya geldi.

Kadınlar Birlikte Güçlü, Alsancak’taki ÖSYM binası önünde bir araya geldi. Açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit ile çok sayıda kadın katıldı. Açıklamada, “Kadınları değil katilleri yargıla” pankartı açıldı.

MA’nın haberine göre Kadın kazanımlarının mücadele sonucu olduğuna dikkat çeken HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, “AKP bize ölümü dayatıyor. Bizi eve kapatmak istiyoruz. Musa Orhan’ı yargılayanlar bizim kadın yoldaşlarımızı cezaevlerine kapatanlardır. Musa Orhan’ı tahliye edenler bugün kadın irademizi gasbedenlerdir. Bizler kadınların ölmediği bir ülkeyi inşa edeceğiz. Sizi tarihin çöplüğüne gömeceğiz” dedi.

“NEFES ALAMAZ DURUMA GETİRİLDİK”
Sonrasında konuşan Besriye Tekgür ise, kadınların nefes alamaz duruma getirildiğini söyledi. Tekgür, cezasızlık politikaları sonucu kadın cinayetleri, taciz ve tecavüz vakalarının arttığını belirterek, “Kadına yönelik şiddet konusunda kadınlar haklarına, kazanımlarına sahip çıktıkça, baskılara boyun eğmeyi reddettikçe, bilinçlendikçe şiddet devlet eli ile artıyor ve arttırılıyor. Kadınları değil tacizcileri, tecavüzcüleri, katilleri yargıla. Musa Orhan tutuklansın” diye seslendi.

BEŞİKTAŞ’TA KADINLAR İPEK ER İÇİN BİR ARAYA GELDİ
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisi, Musa Orhan’ın tutuklanması talebiyle İpek Er için Beşiktaş Meydanı’nda basın açıklaması yaptı.

BATMAN’DA YÜRÜYÜŞ
Batman’da da bir grup genç yürüyüş düzenledi. Çevre Yolu’na çıkan gençler, “Musa Orhan tutuklansın” sloganları attı. Yoldan geçenler de korna çalarak gençlere destek verdi.

MUĞLA’DA KADIN KATLİAMLARINA KARŞI EYLEM
Kadın katliamlarına karşı bir araya gelen Muğla Kadın Platformu üyeleri, Zeynep Şenpınar başta olmak üzere katledilen tüm kadınlar için başlattıkları eylemlerinin 11’inci haftasında da kentteki Sınırsızlık Meydanı’nda bir araya geldi.

Katledilen kadınlar için isyanda olduklarını belirten Leyla Kalın, “Her zaman söylediğimiz gibi kadın cinayetleri politiktir. Kadınlar, erk hukukun yargılamaya korktuğu, en yakınındaki bazen hiç tanımadığı erkekler tarafından sistematik olarak şiddete, tacize ve tecavüze uğruyorlar. Bir sonraki sabaha ‘kadın katliamı’ haberleriyle uyanmak istemiyoruz” diye konuştu.

“ORHAN ARAMIZDA DOLAŞIYOR”
Batman’da Uzman Çavuş Musa Orhan’ın tecavüzüne uğradıktan sonra intihar girişiminde bulunan İpek Er’nin yaşam mücadelesini kaybettiğine değinen Kalın, failin aralarında dolaştığını ifade etti. Kalın, iktidara seslenerek, “İstanbul Sözleşmesi ve 6284’ü uygulayın” dedi.

KATLEDİLEN GÜLEDA CANKEL
Sonrasında konuşan Güleda Cankel’in avukatı olan Aydın Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu üyesi Av. Alev Öztürk, geçtiğimiz hafta Cankel’in karar duruşmasında verilen kararı anımsattı. Öztürk, şunları söyledi: “Eğer devlet yetkilileri İstanbul Sözleşmesi’ni yerine getirmiş olsaydı Güleda yaşayacaktı”

Savcı, İl Emniyet Müdürü ve görevli polis memurları hakkında “görevi kötüye kullanma” gerekçesiyle suç duyurusunda bulunduklarını ifade eden Öztürk, “Dava duruşması ise tasarlanmayı resmileştirmiş üstelik işkence edilerek öldürülmesi ağırlaştırılmış müebbet ceza alması için her şey mevcut ama mahkeme hayır dedi. ‘Kasten’ dedi. Bu karar tesadüfi değildir, mücadelemize devam edeceğiz” diye konuştu. (EVRENSEL – Fotoğraf: MA)

2445100cookie-checkUzman Çavuş Musa Orhan’ın tutuklanması talebiyle kadınlar bir araya geldi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.