Uzmanlar depremi yorumladı

“Korkacak bir durum yok”

* Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara: “Bu depremler sık sık Marmara da olan depremler. Bu büyüklükte her zaman olur. Olmaya da devam edecek. Bu küçük dpremler için bir öncü deprem demek çok kolay bir olay değil. Bunu telaffuz ettiğiniz zaman bundan sonraki depremin de ne zaman olacağını söyelemek zorunda kalırsınız. Ancak böyle bir durum şimdilik söz konusu değil. Bu depremler ile ilgili insanlarımızın sorduğu ‘Büyük bir depremi tetikler mi?’ sorusu da çok yanlış. Böyle bir kavram yok aslında. Herhangi bir tetikleme olmaz. Bir tetikleme ancak çok çok büyük depremlerden sonra görülebilecek bir olaydır. Korkacak bir durum yok”

“Öncü olduğu söylenemez”

* Prof. Doktor Okan Tüysüz: Marmara Denizi’nde aktif bir fay hattında meydana gelen bu depremin öncü bir deprem olduğunu söylemek imkansız. Ancak yine de İstanbul’da büyük bir deprem beklendiğini de söylemek lazım.

“Bu tür depremler normal”

* Prof. Dr. Ahmet Ercan: 3 Ekim 2010, 20.49’da Marmara Denizinin kuzeyinde 4,4 büyüklüğünde, küçük boyutta, bir deprem oldu. Depremin yeri Silivri Koyunda Kuzey Anadolu Kırığı ile Mudanya- Çorlu- Edirne kırıklarının kesim yerinde 7,7 km derinlikteki granit katmanı içinde oldu. Bu deprem ocağı ileride 7,0 ile 7,2 büyüklüğü arasında deprem beklediğim yer ile aşağı yukarı çakışmaktadır.

Beklenen Silivri-Marmara Ereğlisi büyük depreminin olası ocağı tam bu konumda olacaktır. Bu deprem bu bölgenin gerilmekte olduğunu göstermektedir. Depremin öncü olduğu kanısında değilim. Deprem jeofizik mühendislerinin gelecek depremi anlaması bakımından çok önemlidir.
Kuzey Marmara’da ana deprem oluncaya dek M=4,0 ile 5,7’e varan gerginlik boşalmalarını göreceğiz. Bugün olan deprem onlardan bir tanesidir.

Büyük depremi oluşturacak gerginliğin henüz birikmediği kanısındayım. Büyük deprem oluncaya kadar bu tür depremler yaşanacak.

VATAN

1261660cookie-checkUzmanlar depremi yorumladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.