Vali yineledi: Taksim 1 Mayıs’ta kapalı

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun dünkü sözlerinin ardından Taksim’in 1 Mayıs’a açılabileceği yönünde bir beklenti oluşmuştu. İstanbul Valiliği’nden sabah saatlerinde gelen açıklamada ise, alanın kutlamalara kapalı olacağı bir kez daha vurgulandı.

Sendikalara çağrı niteliğindeki açıklamada; Taksim’in yüksek katılımlı gösterilere uygun olmayışına, olası bir aksilikte meydanın tahliyesinin zorluğuna, bölgedeki turist yoğunluğuna ve yasadışı terör örgütlerinin şiddete başvuracakları yönünde alınan istihbaratlara değinildi.

Açıklamada öne çıkan bölümler şöyle:

Herhangi bir sebeple Taksim bölgesinde yapılacak bir toplantı ve gösterinin kontrol edilememesi halinde, katılımcıların ve bu alanda bulunan diğer insanların tahliyesinde ciddi zorluklar yaşanacağı, can ve mal güvenliğinin tehlikeye gireceği, dolayısıyla kamu düzeninin ciddi olarak bozulması sebebiyle kamu güvenliğinin sağlanması imkânsız bir hal alacaktır.

Bu minvalde ilgili istihbarat birimlerinde, yasadışı terör örgütlerinin ve uzantısı olan grupların güvenlik görevlilerine karşı şiddete başvuracaklarına dair bilgiler mevcuttur. Bu durum, Taksim Meydanı ve çevresinde kamu düzeninin ve emniyetinin bozulmasının yanında vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerini ciddi şekilde tehlikeye düşürecek niteliktedir.

Bu sebeplerle 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü için talep edilen kutlama alanının 2911 sayılı kanunun istisnalar başlıklı 4. maddesi kapsamında da verilmesi imkânı kalmamaktadır.

Ayrıca Taksim Meydanı ve civarı konumu itibariyle yüksek katılımlı toplantı ve gösterilere uygun değildir. Taksim bölgesinde, araç ve yaya akışı çok yoğun olduğu gibi, turizm potansiyelinin çok yüksek ve turistik otellerin 24 saat faaliyet göstermesi sebebiyle bu bölgede yaşanabilecek olumsuzlukların ülke ekonomisi, turizm potansiyeli ve ülkemizin tanıtımını olumsuz olarak etkileyebileceği değerlendirilmektedir…

Müracaatçı STK’ların bahsedilen alanda kutlamaları gerçekleştirerek, istihbari bilgiler doğrultusunda risk oluşacağı görülmekte olan Taksim Meydanı’ndan sarfınazar etmeleri ve emekçi kesime çağrıda bulunarak bu konuda alınmış olan kararlara göre hareket etmeleri ümit ve arzu edilmektedir…

1417230cookie-checkVali yineledi: Taksim 1 Mayıs’ta kapalı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.