Van, Tunceli, Siirt ve Mardin belediyelerine de kayyum

Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, Van Büyükşehir Belediyesi’ne operasyon düzenlendi. AA, operasyonda Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya ile birlikte dört belediye çalışanı gözaltına alındığını bildirdi.

Doğan Haber Ajansı (DHA), aynı soruşturma kapsamında Erciş’te de sekiz kişinin gözaltına alındığını, toplam gözaltı sayısının 12 olduğunu belirtti.

Demokratik Bölgeler Partisi’ne (DBP) mensup Kaya, 2012 yılında PKK’nın çatı örgütü KCK için açılan soruşturmalar kapsamında tutuklanmış ve Ocak ayında “terör örgütüne üye olmak” suçundan açılan davada 15 yıl hapsi cezasına çarptırılmıştı.

Kaya, 2014 yılındaki yerel seçimlerde yüzde 51 oy alarak Van büyükşehir belediye başkanlığa seçilmişti.

Bekir Kaya, geçen hafta BBC Türkçe’ye konuştu: “Yapılanlar siyasi bir tasfiye operasyonu

İçişleri Bakanlığı, gözaltına alınan Kaya’nın görevden uzaklaştırıldığını ve yerine Van Valisi İbrahim Taşyapan’ın Büyükşehir Belediye Başkan Vekili olarak atandığını açıkladı.

İçişleri Bakanlığı ayrıca, Siirt ve Mardin belediyelerine de kayyum atadı.

Kürt siyasetinin önde gelen isimlerinden Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’ün yerine Vali Mustafa Yaman, dün tutuklanan Siirt Belediye Eş Başkanı Tuncer Bakırhan’ın yerine de Vali Yardımcısı Ceyhun Dilşad Taşkın getirildi.

Türk, Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) desteğiyle aday olduğu 2014’teki yerel seçimlerde yüzde 52,2 oy alarak belediye başkanı seçilmişti.

Yine dünkü operasyonlar kapsamında gözaltına alınan Tunceli Belediye Başkanı Mehmet Ali Bul da mahkeme tarafından tutuklandı. Bakanlık, Bul’u da görevden uzaklaştırarak yerine Tunceli Vali Yardımcısı Olgun Öner’i görevlendirdi.

2028840cookie-checkVan, Tunceli, Siirt ve Mardin belediyelerine de kayyum

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.