Vatikan: ‘Kriterlere uyun’

Vatikan Dış Devletlerle İlişkiler Sekreteri (Dışişleri Bakanı) Piskopos Dominique Mamberti, Papa 16. Benediktus’un 28 Kasım’da yapacağı Ankara ziyareti öncesinde Türkiye konusunda değerlendirmelerde bulundu. 


Piskopos Mamberti, İtalyan Katolik Piskoposlar Kurulu’nun resmi yayın organı Avvenire gazetesinde yayımlanan demecinde, “Papa, Türkiye’ye gitme kararını, asla yeniden düşünme gereği duymadı” dedi. Mamberti, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyelik olasılığı konusunda ise “Türkiye, AB’ye tam üyelik ihtimali durumunda, din özgürlüğü başta olmak üzere Kopenhag kriterlerinin tümünü yerine getirmelidir” diye konuştu. 


Vatikan’ın Türkiye’nin üyeliği konusundaki AB nezdindeki tüm tartışmaları ilgiyle izlemekte olduğunu belirten Dışişleri Bakanı Mamberti, sözlerini şöyle sürdürdü: 


“Vatikan, Türkiye’nin tam üye olması durumunda, bu ülkenin Aralık 2002’deki Kopenhag zirvesinde benimsenmiş kriterlerin tümünü yerine getirmesi gerekeceği görüşündedir. Özellikle de, 23 Ocak 2006’da Türkiye’nin üyeliği için ortaklık belgesindeki öncelikler, koşullar ve ilkelere ilişkin kararda dile getirilen tavsiyeler arasındaki din özgürlüğünün yerine getirilmesi gerekir.” 


Mamberti, Türkiye’deki kimi siyasi yetkililerin Papa’yla görüşmekten kaçındıkları iddiasına ilişkin soruyu ise şu sözlerle yanıtladı:


“Papa’nın gerek Vatikan’da, gerekse seyahatler sırasında bir ulusun siyasi yetkilileriyle görüşmesi, hep değerli bir fırsat niteliğindedir. Dolayısıyla ilgili ülkenin, insanların barışçıl ve semereli biçimde birarada yaşamaları açısından, bu fırsatı değerlendirmesinde yarar vardır.”


Mamberti, Papa’nın Türkiye seyahati sırasında “din özgürlüğü meselesini” dile getireceğini belirtti. Mamberti, bu konuda şunları kaydetti: 


“Papa, Türkiye seyahatinde, Türk Anayasası’nın din özgürlüğünü ve bundan yararlanma hakkını tüm vatandaşlarına tanımasından hareketle bu meseleyi de gündeme getirebilir. Azınlıklar da dahil olmak üzere her cemaatin bu özgürlükten kendi gerekleri doğrultusunda yararlanmasının mümkün kılınmasını temenni edebilir.” 


Mamberti, Papa seyahati konusunda Türkiye’deki protesto gösterilerinin fazla abartılmaması gerektiğine değinerek, “Bu tür olaylar, anlaşılabilir bir kaygıya neden olabilecek nitelikte olsa da bunların reel gerçek etkileri, olduğundan fazla büyütülmemeli” ifadesini kullandı.

1035970cookie-checkVatikan: ‘Kriterlere uyun’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.