Vay sen mi kralı protesto edersin!

Kral geçen cumartesi günü taç giydi muradına erdi. BBC’den öğrendiğimce taç giyme töreni sırasında gösteri yapan monarşi karşıtlarının gözaltına alınması, hararetli bir tartışma yarattı. Tören günü düzenlenen eylemde 6’sı durduk yere olmak üzere toplam 64 protestocu “Vay sen mi kralı protesto edersin” deyü gözaltına alındı. Haliyle “Polis düşünce ve düşüncenin ifade özgürlüğüne orantısız güç kullandı” diye kazan kaldıranlar çok oldu. Bu yılki yeni yasa ile artık polis; göstericileri, herhangi bir yasayı çiğnemeden önce gözaltına alabiliyor. Takdir hakkı polisin yani. Durduk yere gözaltına alınma yasası. Güler misin ağlar mısın? İngiltere demokrasisine yakışmayan bir yasa…

Kraliyeti protesto edenlerin gözaltına alınması bu tartışmayı da ateşledi. Yasayı eleştirenler anasında Muhafazakarların ve eski emniyet müdürlerinin de olması bu ateşi büyüttü. Londra Emniyet Müdürlüğü polislerin görevini yaptığını savunsa da 6 Cumhuriyetçi göstericinin gözaltına alınmasından dolayı üzüntülerini bildirdi ve bu kişilere karşı herhangi bir suçlama getirilmeyeceğini açıkladı. Yapılan yazılı açıklamada bu eylemcilerin, yanlarında kendilerini bir yere zincirlemeye yarayabileceği düşünülen bazı eşyalar bulunduğu ve bu yolla taç giyme törenini sekteye uğratabilecekleri kuşkusuyla gözaltına alındıkları belirtildi.

Emniyet daha sonra yapılan değerlendirmeler ışığında bu iddialarını “kuşkuya yer bırakmayacak şekilde” kanıtlayamadıkları, bu nedenle gözaltına alınanlar hakkında hiç bir hukuki işlem başlatılmamasına karar verildiği de duyurdu.

İşin ilginç yanı monarşi karşıtı gösteride gözaltına alınan gruptan Graham Smith sosyal medya mesajında, polislerin gösteriye müdahale biçimi konusunda hukuki yollara başvurmayı düşündüklerini ve polisin kendisinden bizzat özür dilemeye geldiğini de anlattı. Smith “Kapıma gelen üç polis şahsen benden özür dilediler ve el koydukları, pankartlarımızı bir yerlere bağlamak için kullandığımız malzemeyi de iade ettiler. Gelenlerin biri baş komiser ikisi polis memuruydu. Bayağı mahcup olmuş ve samimi görünüyorlardı” diye konuştu. Smith daha sonra Twitter’dan paylaştığı mesajında, avukatlarla görüştüklerini ve yasal yollara başvurabileceklerini ayrıca konuyla ilgili bir soruşturma açılmasını da talep ettiklerini söyledi.

Birleşik Krallık’ta göreceli de olsa daha iyi olan “hukukun üstünlüğü” içimizi ısıtıyor doğrusu. Darısı Türkiye’ye diyelim.

 

 

2688110cookie-checkVay sen mi kralı protesto edersin!
Önceki haberBize bir Neyzen gerek
Sonraki haberHakemlerin taraf olduğu maçı kazanamadılar
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.