Ve Anayasa değişti…

Teklifin tümünün gizli oylamasına, 518 milletvekili katıldı. Teklif, 103 ret oyuna karşılık 411 oyla kabul edilirken, 1 milletvekili çekimser kaldı. Oylamada, 2 oy boş çıktı, 1 oy da geçersiz sayıldı.


Teklifle, anayasanın, ”Kanun önünde eşitlik” başlıklı 10. maddesinin son fıkrasına, ”… ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında” ibaresi eklendi. Bu değişiklikle madde, ”Devlet organları ve idari makamları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır” haline geldi.


Anayasanın, ”Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi” başlıklı 42. maddesine ise ”Kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yüksek öğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. Bu hakkın kullanımının sınırları kanunla belirlenir” şeklinde yeni bir fıkra eklendi.


TBMM Başkanı Köksal Toptan, anayasa değişikliğinin ”Hayırlı olması” temennisinde bulundu.


Köksal Toptan, Anayasanın, ”Kanun önünde eşitlik” başlıklı 10. maddesinde değişiklik öngören 1. maddesi üzerinde iki ayrı önerge bulunduğunu belirterek, önerge sahiplerine söz verdi.


Önerge sahibi olarak CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman konuştu.


Arıtman, türbanın bir dini mesele değil, ”Bugünün Türkiyesinde tarikatların ve emperyalizmin bayrağı” haline getirilmiş bir siyasi düşünce ve üniforma olduğunu savundu. Arıtman, ”Bu sistemde ne yazık ki kadınlar, hem figüran hem de kurban durumundadır” dedi.


Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, aynı içerikteki önergesi üzerinde konuşurken tartışma yaşandı. Yapılmak istenen Anayasa değişikliğiyle türban hakkındaki yargı kararlarının ve laiklik ilkesinin ortadan kaldırılacağını belirten Genç, bu düzenlemeyle ilgili Anayasa mahkemesine gidildiğinde kendisinin de imza vereceğini söyledi. ”Anayasanın çatısını, şah damarını kesecek” nitelikteki düzenlemenin teklif bile edilmemesi gerektiğini anlatan Genç, ”Sizin Genel başkanınız diyor ki ‘laikliğin teminatı benim.’ Sen laikliği tanımıyorsun ya…’Devlet laik olmaz, kişiler laik olur’ diyorsun. Peki sen kişi değil misin?” dedi.


”MİLLİ İRADEYE SAYGI DUYULMALI”


Öte yandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ”Parlamentoda bir milli irade var. Ve milli irade nasıl tecelli ederse, ona milletçe herkesin saygı duyması lazım” dedi.


Başbakan Erdoğan, 44. Münih Güvenlik Politikası Konferansı’ndan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı.


Erdoğan, ”Şu anda TBMM’de oylamalar devam ediyor. İlk iki maddeyle ilgili değişiklik kabul edildi. Diğer maddeyle ilgili görüşmeler de devam ediyor. Oylamaları nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna, ”Ülkemiz için halkımız için hayırlı olsun demekten başka bir şey düşünmüyorum. Parlamentoda bir milli irade var. Ve milli irade nasıl tecelli ederse ona milletçe herkesin saygı duyması lazım. Zaten bütün düşünceler, kanaatler birinci turda biliyorsunuz açıklandı iktidarıyla, muhalefetiyle. Bugün sadece oylamalar yapılıyor” yanıtını verdi.


Başbakan Erdoğan, ”Yakın zamanda Meclis’e getirmeyi düşünüyor musunuz 17. maddeyi?” sorusunu da ”Buradaki işimize bakalım. Bugün anayasa maddeleri ile ilgili görüşmeler neticelensin. Ondan sonra 17. madde süreci başlayacak. Hayırlı olsun” sözleriyle yanıtladı.


”VEBALİN ALTINDAN KALKAMAYACAKLAR”


DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, ”AKP ve MHP’nin sorumsuz iş birliği sonucu, toplum inançlı-inançsız, kadınların türbanlı-türbansız, üniversitelerimiz türban yanlısı-türban karşıtı, kurumlarımız rejim yanlısı-rejim karşıtı olarak bölünmesine yol açılmıştır” dedi.


Sezer, AK Parti ve MHP’nin önerisiyle anayasa değişikliği teklifinin kabul edilerek, yeni ve tehlikeli bir süreç başlatıldığını belirterek şunları kaydetti:


”AKP ve MHP’nin sorumsuz iş birliği sonucu, toplum inançlı-inançsız, kadınların türbanlı-türbansız, üniversitelerimiz türban yanlısı-türban karşıtı, kurumlarımız rejim yanlısı-rejim karşıtı olarak bölünmesine yol açılmış, laik çağdaş cumhuriyete büyük darbe indiren bu tasarı ile ülkemiz, yeni ve tehlikeli bir ayrışmanın, kargaşanın ve kaosun eşiğine getirilmiştir. Toplumu uçurumun kenarına getiren bu tehlikeli sürecin acilen ve kesinlikle durdurulması için DSP’nin ortaya koyduğu bu sorumlu siyaset anlayışına kulaklar da zihinler de tıkanmıştır. Sorumsuz bu siyasetin mimarları Sayın Başbakan, partisi AKP ve ortağı MHP, bu vebalin altından kalkamayacaklardır.”
 
 

1055020cookie-checkVe Anayasa değişti…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.