Ve Kosova bağımsız!

Kosova Başbakanı Haşim Taçi, bağımsızlık ilan etmek üzere toplanan parlamentoda yaptığı konuşmada, Kosova’nın bir daha Belgrad tarafından hiçbir zaman yönetilmeyeceğini ifade ederek, “Kosova bugünden itibaren gururlu, bağımsız ve özgür olacak” dedi.
Taçi, “yeni ülkenin, demokratik ve çok etnili bir ülke olacağını” kaydetti.

ABD’nin ve birçok AB üyesi ülkenin, Rusya ve Sırbistan’a karşın Kosova’nın bağımsızlığını tanıması bekleniyor.

DIŞİŞLERİ’NDE TOPLANTI

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Ertuğrul Apakan ve ilgili birimler, Babacan başkanlığında 15.00’de bir araya geldiler. Toplantıda, Kosova’ya ilişkin son gelişmeler çerçevesinde, durum tespiti yapılarak, Türkiye’nin izlemesi gereken politikanın ele alınması bekleniyor.

KOSOVA’NIN DEMOKRATİK YAPISI

Kosova 2 milyonu geçkin nüfusunun yüzde 92’sini sünni Müslüman olan Arnavutlar oluşturuyor. Nüfusun yüzde 4’ü sırp, yüzde 2’si Boşnak ve Goran, yüzde 1’i Roma ve yüzde 1’i Türklerden oluşuyor.

Müslüman çoğunluğun yanısıra Roman Katolik ve Ortodox Hristiyanlar da ülkededeki dinler arasında…

Gelişmekte olan bir ekonomiye sahip olan ülkede milli gelir 1.565 euro olarak saptandı. İç savaş sonrası ekonomisi yoksul düşen Kosova’nın Hırvatistan, Bosnae ve Hersek, Arnavutluk ve Makedonya ile serbest ticaret anlaşması bulunuyor.

Kosova iç savaş sonrasında çoğalan kaçakcılık, rüşvet, karapara gibi sorunlarla da boğuşuyor.

Kosova’nın en çok dış ticaret yaptığı ülkeler arasında Sırbistan, Almanya ve Türkiye yer alıyor. Sırpların yoğunlukta olduğu bölgede Sırp Dinar’ı para birimi olarak kullanılsa da ülke genelinde euro resmi para birimi olarak kabul edilmiş durumda.

FOTOĞRAF: Kosova Başbakanı Haşim Taçi
 

1166970cookie-checkVe Kosova bağımsız!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.