Ve İran, BM Güvenlik Konseyi gündeminde

Konsey’de İran’a yaptırım uygulanması gündeme gelebilir

Söz konusu karar tasarısı, kurumun İcra Direktörleri Kurulu’nun Avusturya’nın başkenti Viyana’daki toplantısında alındı.

Kuruldaki 35 ülkeden 27’si, İran’ın Konsey’e sevki yönünde oy kullanırken, üç ülke sevke karşı çıktı, beş ülke de çekimser kaldı.

İran’ın  UAEK’deki en üst düzey yetkilisi Ali Laricani’nin yardımcısı Cevad Vaedi ise kararın sonucunun tüm güçleriyle uranyum zenginleştirmeleri olacağını söyledi.

Vaedi kurumun aldığı kararı, “bazı devletlerin siyasi manevrası” olarak nitelendirdi.

Ancak Vaedi bu noktada herhangi bir ülkenin adını vermedi.

ABD’nin  UAEK’deki temsilcisiyse bu aşamada İran’a yaptırım uygulanmasından bahsedilmediğini, amaçlarının hala soruna diplomatik yolllardan çözüm bulunması olduğunu söyledi.

 UAEK, nükleer enerjini güvenli ve barışçıl şekilde kullanılmasını teşvik için çalışan bir kuruluş.

Kurumun Başkanı Muhammed El Baradey, BM Güvenlik Konseyi’nin, kendisinin İran’la ilgili yeni raporunu inceleye dek harekete geçemeyeceğini söyledi.

Baradey’in raporunu önümüzdeki ay konseye sunması bekleniyor.

 UAEK’deki oylama öncesi Almanya Başbakanı Angela Merkel, İran’ın nükleer silah sahibi olmasına izin verilemeyeceğini söylemişti.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ise dün Batı’yı “zorbalık” yapmakla suçlamış ve baskılara boyun eğmeyeceklerini belirtmişti.

Ülkenin eski cumhurbaşkanlarından Haşimi Rafsancani de UAEK İcra Direktörleri Kurulu’nun, Tahran’ı Güvenlik Konseyi’ne sevketmesi halinde, tarihi bir adaletsizliğe imza atmış olacağını vurgulamıştı.

Cuma hutbesinde konuşan Rafsancani, konunun çözüme kavuşturulması için daha iyi yollar olduğunu savunmuş ve İran’ın barışçıl amaçlar için nükleer teknoloji geliştirmesine izin verilmesi gerektiğini söylemişti.

ABD ve Batılı ülkeler, İran’ı nükleer silah peşinde olmakla suçluyor.

Bu iddiaları reddeden İran ise nükleer programının tamamen barışçıl amaçlı olduğunu savunuyor. (BBC)


 

1123020cookie-checkVe İran, BM Güvenlik Konseyi gündeminde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.