Venezüella’dan Merhaba…

Merhaba Açık Gazete okuyucuları . Uzun bir aradan sonra yine Venezüella’dayım. Birkaç haftadır Hugo Çavez başkanlığındaki devrimci hükümetin etkinliklerini izliyorum. Fabrikalar, işyerleri, toplantılar, konserler ve toplantılarla dolu günler…

Yeni yerleri incelerken özellikle daha önce ziyarette bulunduğum yerlere de gidiyorum. Fabricio Ojeda girişimi ikinci kez gördüm. Caracas’ın 1 milyonu aşkın en büyük bariosu (gecekondusu) Katia’nın eteklerinde kurulmuş bir yeni bir proje. Hem işsizlere iş imkanı sağlamaya çalışıyor. Hem de nitelikli işçi yetiştirme olanağı sağlayarak işsizliği azaltmada olumlu bir rol oynuyor .

Adını 1960’lı yılların başında milletvekili seçildikten sonra meclisi terkedip gerilla savaşını başlatan Fabricio Ojeda’dan alıyor. Douglas Bravo’yla başlattıkları gerilla savaşı başarılı olamıyor ama adı bugünkü nesillere yadigar kalıyor. ( Douglas Bravo şu an da Çavez karşıtı ama siyasi bir etkinlik göstermiyor)

Çavez yönetimi de adını bu yeni projeye vermiş.Kendi içinde üretim birmiminin en etkili işletmesi tekstil atelyesi. Şu anda 60’ın üzerine çalışanı harıl harıl işleri yetiştirmekle meşgul.

Daha önce bize işletmeyi gezdiren Lisata türk lokumu ikram ediyorum. İşçilerin çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor.Aslında geçen yıl sadece bir erkek kesimci dışında tüm çalışanlar kadındı. Bu yıl hem kadın kesimci yetişmiş hem de başka erkek işçiler de çalışmaya başlamış.

Yüzlerce dönümlik alanı kapsayan bu model içinde ayakkabı fabrikası, ( Bana verilen bilgiye göre talep olmadığı için şu anda ayakkabı fabrikası kapalı) 10 doktor ve toplam 70 çalışanıyla sağlık merkezi, rehabilitasyom merkezi, halka ucuz temel gıda maddelerinin satıldığı iki supermarket ve ilk,orta,lise düzeyine eğitimlerin verildiği model okullardan oluşuyor. Ayrıca bir de halka yine piyasaya göre yarı fiyatına gaz tüpü satan bir birmden oluşuyor.

İşletmenin ortasında kurulu mini stadyum çevre okulların müzik gösterilerine hizmet ediyor. Ben oradayken yüzlerce ilk ve ortaokul öğrencisinden oluşam müzik bandosu velilere gösteri yapıyordu.

Merkal adı verilen halka indirimli temel gıda maddelerini satan super marketlerin önünde hep kuyruk var.

Nedeni de hem ucuz olması hem de devamlı yeni gıda meddesinin getirilmesi. Ancak gıda meselesi Çavez’in önündeki önemli meselelerden birisi. Çok verimli toprakları olmasına karşın daha önceki yönetimlerin uzun yıllardır sadece petrolden gelen gelire dayanak izlediği ekonomik ve siyasi çizgi ülkeyi fevkalade dışa ve büyük gıda tekellerine mahkum etmiş. Dünyanın 5. büyük petrol dışsatımcısı olan Venezüella’da Halkın %50’si Çavez’den önce açlık sınırında yaşıyormuş.

Birleşmiş Milletler raporu da Çavez ile birlikte Latin Amerikada eşitsizliğin hızla azaldığı ikinci ülke olarak belirleniyor Venezüella . Kuşkusuz sadece temel gıda maddelerini halka ucuz ir şekilde sağlamakla iş bitmiyor.

Bu arada özellikle son bir ayda Çavez hergün televizyonda her eve lazım temel ev eşyalarını satmakla meşgul.

Yakın zamanda devletleştirilen Venezüella Bankası’ndan piyasaya göre yarı yarıya az bir faizle sağlanacak faizle buzdolabı,çamaşır makinesi gibi malzemeleri yine piyasaya göre yarı fiyatına almam mümkün. Tabii Çavez nakit para konusunda uluslararası kredilerden de yararlanmayı ihmal etmiyor. Geçen yıl Çin Halk Cumhuriyetiyle yapılan anlaşma sonucu 20 milyar dolarında bir para girişi oldu. Çin Halk Cumhuriyeti aynı zamanda ilk Venezüella cep telefonu fabrikasının açılmasında da destek oldu .

(Devam edecek .)
Mesut Akın. Caracas

1612970cookie-checkVenezüella’dan Merhaba…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.