VENEZÜLLA’DAN… Çavez: Yola devam

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı bayan Tibisay Lucenya seçim sonuçlarını bu sabah (25 Kasım) saat 12’de açıklarken herkes nefesini tutmuş, onu dinliyordu…

Seçimlere ilgi büyüktü. Ülke tarihinin en büyük katılımı gerçekleşmiyti. Yerel seçimlere katılım oranı yüzde 65’i bulmuştu. Seçimlerin tamamlanmasından sonra kendiliğinden herkes havai fişekler patlatarak kutlamaya girişti.

Başkan Hugo Çavez ve Venezüella Birleşik Sosyalist Partisi (PSUV) üyeleri geleneksel kutlama yerine parti merkezinde seçim sonuçlarını bekledi.

Partinin ikinci güçlü adamı ve başkan yardımcısı emekli general Alberto Muller Rojas basın ve medyanın sorularını yanıtladıktan sonra bir alkış tufanı içinde Kommandante Çavez salona girdi.

Seçimi izlemek için başkent Caracas’tan 8 saat uzaklıktaki Barinas’a gitmiştim. Çavez yanlısı adaylar bazı illerde oyların yüzde 79’unu alırken ülkenin varlıklı kesimlerinde özellikle orta ve üst sınıfın bulunduğu kentlerde muhalefet öndeydi. Sonuçta Çavez’in partisi PSUV ve ortakları 22 ilin 17’sinde seçimleri kazandı. Bazı yerlerde eski oy oranlarını artırdılar.

Buna rağmen büyük kent merkezlerinde oyların muhalefete kaymasını önleyemediler. Bu seçimlerde muhalefet önceki seçimlere göre kıyasla daha organize ve dayanışma içindeydi.

Çavez’in erkek kardeşi Adan, memleketleri Barinas’da valilik seçimini kazanırken başkent Caracas ile ülkenin en kalabalık eyaletleri Miranda ve Zulia’da PSUV’un kaybetmesi sürpriz sayıldı.

Seçim sonuçları gelmeye başladığında Reuters kaynaklı haberler Adan Çavez’in PSUV’un kalesi Barinas’ta seçimi kaybettiğini öne sürse de seçim sonuçları bunun asılsız olduğunu ortaya koydu. Adan Çavez’in karşısına aday olarak çıkan eski Çavezci Kendisiyle Machin ile seçim öncesinde görüme şansım oldu. Machin, bir sonraki görüşmeyi Vali konağında yapmak üzere beni uğurlamıştı. Ama bu isteği yerine gelmedi. Machin, ülkedeki etkin katolik ve evangelig kiliselerinin desteğini almasına karşın Çavez’i kendi kalesinde yenemedi. Adan Çavez doğduğu kentteki geçerli oyların yüzde 49.5’ini almayı başardı.

Çavez, PSUV’un seçim karargahında sabaha karşı  seçim sonuçlarını “Bu demokrasinin halkın katılımının, Latin Amerika’nın ve de 21’nci yüzyıl sosyalizminin bir zaferidir” diye değerlendirdi.

Çavez, ikinci konuşmasını da Robinsoniana teknik okulunda kucağında torunu ve çevresini saran öğrenciler arasında yaparak, “Şimdi herkesin birleşme zamanı ve seçim sonuçları aynı zamanda halkın Bolivarcı çizgiyi desteklemeyi sürdürdüğünün de göstergesidir” dedi.

Caracas Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’nı kazanan muhalefet adayı Ledezman da Caracas’ı anarşiden kurtarmak için Çavez’in yardımına ihtiyacı olduğunu söyledi. Bu aynı zamanda Çavez’in “Şimdi birleşme ve dayanışma zamanı” sözüne olumlu yanıt sayılıyordu.

PSUV adayları oyların yüzde 50’sine yaklaşan bir oranda oy toplarken her iki tarafın da genel oylarını artırdığı gözlendi.

Seçimi uluslararası 200 gözlemci de izledi. Yunanlı gözlemci, “seçimde sonuçların belirlenmesi benim ülkemde daha yavaş” dedi. Otomatik makinaların kullanılması sonuçların erken alınmasında rol oynadı. Hemen hemen bütün Latin Amerika ülkelerinden gelen gözlemcilerin yanısıra İsviçre, Polonya, Rusya ve Almanya da gözlemci gönderen ülkeler arasında yer aldı.

Şimdi Çavez seçim sonuçlarıyla yeni dönem için ritim ve gayreti arkasına alarak 21’nci yüzyıl sosyalizmini inşaya devam edecek… Ancak dünya ekonomisindeki sarsıntı ister istemez petrol zengini Venezüella’yı da etkiliyor. Uzmanlar bunun ciddi bir şekilde hesaba katılması gerektiği görüşünde birleşiyor…

1612900cookie-checkVENEZÜLLA’DAN… Çavez: Yola devam

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.