Venezuela Dışişleri Bakanı Nicolas Maduro

Geçen sefer gittiğimde bir zamanların Caracas Hiltonun ve şimdi millileştirildikten sonra konferans ve basın merkezine dönüştürülen Alba otelinin fuayesinde yüz yüze gelince hemen isteklerimi dile getirmiştim . Kendilerine de benzeyen bu yabancının kim olduğunu bilmiyordu. Neyse yardımcılarından birine derhal benimle ilgilenmesi talimatı verdi. Ertesi gün Bakanlıktaydım. Hoş o sırada kendisiyle görüşmek isteseydim hemen randevu ayarlarlardı eminim. Konumla ilgili bakan yardımcısı Temir Porras Venezuela dışında olduğu için Afrika’dan sorumlu bakan yardımcısıyla görüşmüştüm.

O zamandan sonra hep bir şekilde Maduro’yu izlemeye çalıştım. İletişim Bakanı İzarra’nın medya üzerine kitabının tanıtım toplantısında da kısaca dinleme fırsatı da buldum. Zaten halkla ilgili bir şeylerle meşgulsanız Venezuela’da birden kendinizi konuyla ilgili bakanlar ya da müsteşarların yanında bulabilirsiniz. Bazen de plansız randevusuz girişimler bir işe yaramaz.

Venezuela Dışişleri Bakanı’ndan söz ediyorum: Nicolas Maduro. 1990 da Çavez le bağlantı kurmuş bir Bolivarcı sosyalist. 1992 Mart’ında başarısız bir darbe girişiminin ardından hapisaneye atılan Çavez’in serbest bırakılması için imza veren kişilerden biri . Beşinci Cumhuriyet Hareketi içine girmiş. ( MVB) Bundan öncede Sosyalist lig adında küçük bir çevre içinde bulunmuş . Caracas da otobüs işçileri içinde ve metroda sendikal etkinlikler içerisinde öne çıkmış bir işçi lideri.
Tabi ilk seçimlerle birlikte Venezuela Meclis başkanlığı görevini üstleniyor bir yıllığına. Ardından Meclis başkanlığına eşi Cilia Flores geliyor. O zamandan beri Çavez’in militan destekçilerinden. Uzun uzun konuşma yaptığı pek hatırlarda değil. Daha çok dinleyici . Hele konuşan Çavez ise . Hatta Çavez onu görünce hep bir espri bile patlatır. Geçenlerde “Bizim Nicolas fazla yiyor diye takılmıştı. Başkan yardımcısı olarak atanırken Çavez “benimle çalışmak kolay değil . Hiç tavsiye etmem diye Maduro’ya yine takıldı. Sıcak bir yüz, güven verici ve iş bitirici. Venezuela’nın Türkiye ile ilişkiyi öne çıkartma kararı almasıyla birlikte 1 günlük ziyeret için Maduro Türkiye’ye geldi ve resmi görüşmelerde bulundu. Çeşitli konularda ortak bir metine imza attı Türkiye Venezuela ile . Lakin ABD çekincesinden Türkiye – Venezuela ilişkisi ortak metnin imzalanmasından öteye pek ilerleme kaydetmiş görünmüyor.

Diosdado Cabello şimdiki meclis başkanı ve asker kökenli bir Bolivarcı. Onun da adı Çavez sonrası dönemde etkili olacak kişiler arasında sayılıyor. 2002 darbesi sırasında Çavez’in yardımcısıydı.

Son seçimin yenik Cumhurbaşkanı adayı yine eski iline vali olarak geri dönmek için adaylığını ilan edince son cumhurbaşkanı yardımcısı İlyas Jauva’da ona karşı Büyük Yurtsever Cephenin adayı olarak Miranda ilinde Capriles’in karşısına çıkıyor . Miranda Venezuela’nın ikinci büyük nüfuslu yerleşim merkezi ve sınırları başkent Caracas ile iç içe.

9 Ağustos 2006’dan beri Dışişleri Bakanlığını yürüten Nicolas Maduro son zamanlarda Çavez’in sık sık yakınlarında görüldü. Tabii Çavez’in ağabeyi ve şimdi doğdukları Barinas ilinin valisi olan Adem ve Maduro kanser tedavisi sırasında Küba’da Çavez’in yanındaydılar. Maduro Kübaya daha sendikacılık döneminden de gelip giderdi. Çavezden sonraki dönemde kimlerin hareketi yönetceği meselesi gündeme geldiğinde ikisinin de adları geçerdi. Ama Kommandate görevin başındayken bu konuda bir şeyler demek için henüz çok erkendi. Dolayısıyla Çavezin halefi meselesi yakın zamanda konuşulduğu kadar konuşulmuyordu kanser öncesinde.

Maduro’ya kadar 7 vekil atandı. Sivil ya da asker kökenli. Bunların çoğu hala önemli görevlerin başında bulunuyor. Ama Maduro’nun sakin ve sadık ve Çavezin çizgisini yani halkçılık ve anti emperyalizmiyle parti ve hareketi en iyi bir şekilde bir arada tutacak kişi gözüyle bakılıyor dersek sadece birçok kişini, hatta çoğunluğun düşüncelerini yansıtmış oluruz.

Venezuela Anayasasına göre cumhurbaşkanı başkanlığının ilk dört yılı içinde görevi devam edemeyeceği anlaşılırsa başkan yardımcısı alınan kararla seçimlere kadar yani 30 gün içinde yeni cumhurbaşkanı seçilene kadar cumhurbaşkanlığı yapma yetkisine sahip. Eğer cumhurbaşkanı seçimle geldiği 6 yıllık dönemin son 2yılında başkanlık yapamıyorsa o zaman başkan yardımcısı yeni seçimlerin olacağı döneme kadar yani 2 yıl ülkeyi cumhurbaşkanı olarak yönetebiliyor.

49 yaşındaki Nicolas Maduro şu anda daha Dışişleri Bakanlığı görevinden ayrılmadı. Bakalım bu göreve kim gelecek. Çavez’in bakanlarını hep genç kuşaktan seçtiği bir gerçek. Dışişlerindeki iki bakan yardımcısı da Maduro ile uyuym içinde çalışan biri Arap diğeri siyah kökenli Çavezci. Bu da birkaç gün içinde belli olur . Ancak şu anda herkes 16 Aralık 2012 de yapılacak 23 ilin valilerinin seçileceği genel seçimle meşgul. Şimdiden birkaç bakanın hangi illerde aday olacağı bile belirlendi.
Mesut Akın.

1613040cookie-checkVenezuela Dışişleri Bakanı Nicolas Maduro

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.