“Verinceye kadar tutuklayın bari”

Adalet Bakanlığı, ABD’den Gülen’in 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle tutuklanmasını istedi.

Bakanlık, böylece Gülen’e dair ilk geçici tutuklama talebini de ABD’ye iletmiş oldu.

Süreç nasıl işlemişti?

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Gülen’in iadesiyle ilgili belgeleri titizlikle incelediklerini ve yurtdışına kaçmasından endişe duymadıklarını söylemiş, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise ABD’yle Türkiye arasındaki suçluların iadesi anlaşmasına göre ABD yetkili makamları karar alana kadar Gülen’in gözaltına alınması gerektiğini kaydetmişti.

Eylül ayının başında Çin’de düzenlenen G-20 zirvesi kapsamında ABD Başkanı Barack Obama’yla bir araya gelen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Gülen’in iadesi için ‘hukuk çerçevesi’ içinde çalışmaların sürdüğünü belirtmişti.

Son olarak geçtiğimiz hafta Gülen’in iade süreci için ABD’ye giden Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, katıldığı CNN International yayınında ABD’yle yürütülen görüşmelerin seyrini aktarmıştı.

‘Güçlü kanıtlarımız var’

ABD ile Türkiye arasında hukukçulardan oluşan ikili bir komisyon oluşturulduğunu ve her iki tarafın da bu konu üzerinde çalıştığını anlatan Kurtulmuş, ABD’li yetkililere çok fazla kanıt gönderdiklerini, dosyaların ABD yargısının elinde olduğunu ve iade sürecinin zaman alacağını ifade etmişti.

Kurtulmuş şöyle devam etmişti: “15 Temmuz’daki darbe girişiminin Pensilvanya’da yaşayan Gülen ile bağlantılı olduğuna yönelik güçlü kanıtlarımız var. ABD yönetiminin darbeyle bağlantısının olduğunu düşünmüyoruz, Gülen sorumlu. Bizim ABD yönetiminden beklentimiz ya onu iade etmesi ya da iade süreci sonuçlanıncaya dek gözaltına alması.” (Başlık dışında DİKEN)

2008260cookie-check“Verinceye kadar tutuklayın bari”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.