Vicdani ret hakkı yolda

Milli Savunma Bakanı Yılmaz’dan, vicdani ret konusunda açıklama geldi

Harp Akademileri Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi Meclis Genel Kurul’unda kabul edildi.

Kabul edilen teklifle birlikte, subay eşinin tutum ve davranışından sorumlu olmayacak. Böylece, eşi başörtülü olan subayın da kurmay ve general olmasının yolu açıldı.

Genel Kurul’da milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, vicdani ret konusunda çalışma başlattıklarını da açıkladı.

Harp Akademileri Kanunu’nda değişiklik yapan teklif, Meclis Genel Kurul’unda kabul edildi ve yasalaştı.

Yasayla, subaylara kurmaylık eğitimi veren Harp Akademilerine giriş kriterleri değişti. Subay eşinin tutum ve davranışından sorumlu olmayacak, bundan dolayı kurmaylığı engellenemeyecek.

Yasaya göre, Silahlı Kuvvetler Akademisi ve Milli Güvenlik Akademisi birleştirilerek ‘silahlı Kuvvetler Yüksek Sevk ve İdare Akademisi’ olarak değiştirilecek. Önceki yıllarda Milli Güvenlik Akademisi’ne sivil katılımcı kabul edilirken, artık akademiye sadece kurmay subaylar katılabilecek.

Savaş hallerinde silah altına alınmadaki 15 yaş sınırı, uluslararası anlaşmalar doğrultusunda 18 yaş olarak yeniden düzenlendi.

VİCDANİ RET ÇALIŞMASI

Teklifin görüşmelerinde hükümet adına milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, vicdani ret konusu ile ilgili çalışma başlattıklarını açıkladı.

Yılmaz, ”AİHM’nin mahkumiyet sonuçlarını ortadan kaldıracak şekilde, vicdani retle ilgili çalışma düşünülmektedir. Kişiye ya askerlik ya da ceza gibi tercih hakkı tanınması doğrultusunda çalışmamız vardır” dedi.

Bakan Yılmaz, Ankara Etimesgut Askeri Havaalanı’nın, 2014 yılının sonunda Isparta’ya taşınacağını da açıkladı.

1347100cookie-checkVicdani ret hakkı yolda

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.