Virgin, uzay turizmine açılıyor

İşadamı, Amerika Birleşik Devletleri’nde SpaceShipOne uzay aracını yapan ekibe beş uzay aracı siparişi verdi.


California’da üretilen roket uçak, Haziran ayında yeryüzünden 100 km uzağa yolcu taşıyan ilk özel araç olmuştu.


Sir Richard, Virgin Galactic uzay aracı ile seyahatin 100 bin sterline mal olacağını ve ilk uçuşların, üç yıl içinde başlayacağını söylüyor.


Richard Branson, yeni macerasını Londra’daki Kraliyet Havacılık Topluluğu’nda yapılan bir toplantıda tanıttı.


Sir Richard, BBC’ye yaptığı açıklamada, “Epey araştırma yaptık ve dışarıda bu işi yapmak isteyen yaklaşık 3 bin kişi olduğunu düşünüyoruz.” dedi ve ekledi: “Başarılı olursa, yörünge uçuşları da yapacağız ve ardından, büyük ihtimalle bir otel inşa edeceğiz.”


TARİHİ ADIM


Anlaşma, uzay sanayi ile uğraşan Mojave şirketi ile yapıldı. Şirket, havacılık alanında öncü isimlerden Burt Rutan ve Microsoft kurucu azası Paul Allen’ın ortaklığında kuruldu. Amaçları, SpaceShipOne’da kullanılan teknolojiyi işletebilmek.


SpaceShipOne, 10 milyon sterlin değerindeki Ansari X-ödülü için rekabet eden 20 uzay aracından biri. Ödül, üç yolcu kapasiteli ve yerden 100 km uzağa gidebilecek ve bunu iki hafta içinde tekrarlayabilecek ilk sivil uzay aracına verilecek.


SpaceShipOne, şimdiden bu mesafeyi katetmiş durumda ve X-ödülünü alabilmek için kampanyaya Çarşamba günü başlayacak.


Sir Richard, Virgin’in yıl boyunca Paul Allen ve Burt Rutan ile görüşmeler yürüttüğünü ve Cumartesi sabahı da, SpaceShipOne teknolojisini dünyanın ilk ticari uzay aracının üretiminde kullanmak amacıyla anlaşma imzaladığını açıkladı.


Sir Richard’ın Mojave şirketinden, SpaceShipOne’ın daha büyük bir modelini üretmesini istediği belirtildi. Virgin Uzay Aracı (VSS)’nın beş yolcu kapasiteli olacağı belirtiliyor.


Aracın tasarımı, 2005 yılında tamamlanacak; ardından, yapım ve deneme aşamaları gelecek.


Sir Richard, tüm yolcuların lüks koltuklarda seyahat edeceklerini ve muazzam bir manzara görme imkanına sahip olacaklarını anlattı.


3 saat sürecek yolculuk, Los Angeles yakınlarındaki Mojave çölünden başlayacak. Yolcular, kalkıştan önce bir hafta eğitimden geçirilecek.


 

776950cookie-checkVirgin, uzay turizmine açılıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.