“Virüsü gençler bulaştırıyor, yaşlılar ölüyor”

Sağlık Bakanlığı verilerini analiz eden uzmanlar, gençlerin korona salgınının kontrolü konusunda oynadığı kritik role dikkat çekti. Uzmanlara göre, gençlerin “dinamik” hâle getirdiği virüsün ceremesini yaşlılar çekiyor.

Tüm dünyada yeni korona vakası sayılarında büyük bir artışın gözlendiği şu günlerde, devletlerin açıkladığı istatistikler ve bu verilerin analizi daha büyük bir önem arz ediyor. Koronavirüsün, ortaya çıktığı ilk dönemden bu yana yaşlılar için çok daha büyük bir tehlike oluşturduğu bilinen bir durum. Ancak virüsün bu özelliği, vaka ve ölüm sayılarının yaşlara göre dağılımı incelendiğinde daha da çarpıcı bir boyut kazanıyor.

Türkiye’de Sağlık Bakanlığının açıkladığı haftalık COVID-19 raporlarına göre, şu ana kadar koronavirüs nedeniyle ölenlerin yüzde 95’i, 50 yaş ve üzerinde.

Söz konusu oran, dünya geneliyle de paralellik gösteriyor. Örneğin Almanya’da bu oran yüzde 98’in üstüne çıkıyor.

COVID-19 kaynaklı ölümlerin çok büyük oranda 50 yaş ve üzerinde görülmesine karşın, hastaların büyük bölümünü daha genç insanlar oluşturuyor. Sağlık Bakanlığı verileri, Türkiye’de hastaların yüzde 70’inin, 50 yaşın altında olduğunu ortaya koyuyor.

Virüs gençlerle “dinamik” hâle geliyor

Sağlık Bakanlığının açıkladığı “ölüm hızı”na dair veriler ise virüsün 65 yaş üstü için ne derece tehlikeli olduğunu gözler önüne seriyor. Bu veriler, 65 yaş ve üzerindeki her altı hastadan birinin hayatını kaybettiğine işaret ediyor. Cengiz Özbek / Deutsche Welle Türkçe

_______________

HABERİN DEVAMI KAYNAĞI DW’DEN OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ
https://www.dw.com/tr/vir%C3%BCs%C3%BC-gen%C3%A7ler-bula%C5%9Ft%C4%B1r%C4%B1yor-ya%C5%9Fl%C4%B1lar-%C3%B6l%C3%BCyor/a-55413423

2463710cookie-check“Virüsü gençler bulaştırıyor, yaşlılar ölüyor”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.