Övmek en iyi disiplin mi?

izin verir’ sonucuna ulaştı.


Liverpool John Moores Üniversitesindeki öğretim üyeleri tarafından yapılan çalışma,  sınıflarını durdurmak için  çocukları azarlama zamanı harcayan öğretmenlerin, kendi öğrencilerinin performanslarını geliştirmelerinde başarısız olduğu önerisi teklif olarak açıklandı.


Zayıf disiplin, sık sık, öğretmenlerin niçin arkalarını mesleğe döndüklerinin bir nedeni olarak bahsedilir. Ve gelecek ay,  kabadayıları ve kuralsız öğrencileri zaptetmek için eğitimci Bill, yönetici  ve öğretmenlere bir “açık kanuni hak” verecek.


Çalışmayı yönetenlerden biri olan Jeremy Swinson,  yaratıcı bir tasarım ve teknoloji sınıfının öğretmeni tarafından ona iyi davranıldığında, Liverpool’daki dile düşmüş zor bir sınıfı, kendi davranışını anladığını keşfettiği zaman onun “Şam anı” geldiğini söyledi.


Öğretmen, sınıfın içine doğru onlara nezaket gösterdi ve kahverengi iş tulumlarını giymeden önce, ceketlerini çıkarmalarına yardım ettiğini söyledi.


“Sınıfta dolaşarak onları övdü… ve 50 dakikadan fazla öğrencileri 78 kere övdü ve onları bir kere azarladı.”


Dr. Swinson, onları övmek ve olumlu öğrenci davranışını takviye etmek için öğretmenlere tavsiyede bulunan bir “Dört Faydalı Adım” paketi tasarladı.


Onları, itaatsizlik cezalarına başvurmak zorunda bırakmaya yöneltmeyen bir tarz geliştirmede öğretmenlere  yardım etmek için yaklaşım tasarlanıyor.


Dr. Swinson, eğer bir öğretmenin öyle yapması gerekirse,  cezaların “hafif ve usandırıcı”, kısa ve etkili olmalarının iyi olacağını söyledi.


Öğrenci bir tarafa alınmalı ve öğle yemeğinde 10 dakika sırtını dönmesi gibi ceza verilmesinden sonra derhal dışarıda görüşülmelidir.


Dr. Swinson, “Öğretmenleri ikna etmek zordur,  çünkü bir şekilde doğal tepkilerine karşı gelen zor çocukları övmelerini insanlara söylüyorsunuz.”  diyor.


Fakat, o ve Profesör Alex Harrop, Bournemouth’daki Eğitim Bölümü ve Çocuk Psikologu’nun dünkü yıllık konferansında, belirtilerin  kendi  yöntemlerinin çalıştığını gösterdiği görüldü.


Öğrencilerin davranışını geliştirmek için, yöneticilerin ,  kadrolarını eğitmeyi istediği Trafford ve Salford’daki 6 okulda bir çalışma tamamlandı. Ve, o zamandan beri milletçe , yüzlerce öğretmen tarafından uygulandı.


Ana, ilk ve ortaokul öğrencilerinin iyi  -sadece iyi işten başka – davranışlarını övmek için 19 öğretmenin eğitiminden sonra, ve disiplinsizliği ihmal etmekle, psikologlar, öğrencileri övmenin sınıfta harcanan %54’lük ortalama dolu zamanı, %85’e  çıkardığını ortaya koydu.


Öğrencileri azarlamak,  eğitimden önce sınıftaki zamanı %46’dan %15’e düşürdü. Ve takiben, eğitimden  sonra, öğrencilerin %94’ü öğretmenlerine itaat ediyordu.


Bununla beraber, Dr. Swinson, yöntemi devrim değildi. Çünkü herkes övülmeye iyi tepki verir. diye  iddia  etti.


O, “Eğer ticari bir okula giderseniz ve performansı arttırmak  hakkında konuşursanız orada üretkenliği ve motivasyonu arttırmak için  çevrenizdeki insanları şiddetle azarlamak gerektiğini size orada hiç kimse söylemez.  Hayır, onlar size çevrenizde iyi uygulamalar aramanızı ve yaptıkları işleri övmenizi söyleyecekler.” dedi.


Gelecek ay okullara, eğitimci Bill tarafından öğrencileri disipline etmek için kanuni bir hak verileceğini söyleyecek ve 289 okulun “sükuneti bulma birimleri” kurmaları için birbirleriyle işbirliği yapacaklar.


Erkek öğretmenler Ulusal Birliği’nin ve Kadın öğretmenler Birliği’nin genel sekreteri Chris Keates, her durumda övme stratejisinin çalışır olacağından şüpheleri vardı. “Çocukları motive etmek için övmek, mutlak bir gerekliliktir, fakat bizim belirttiğimiz , tüm normal stratejilerin başarısız olduğu yerlerdeki disiplin durumu çeşitleridir. Öğretmenlerin birşey yapacağını sanmıyorum, fakat buna şüpheci bir kaş kaldıracaklar.”


Öğretmenlerin Ulusal Birliği’nin bir sözcüsü övmenin ortak uygulama olduğunda hem fikirdi. Bayan sözcü, “Sabit eleştirinin amaçlara ulaşmada en iyi yol olmadığını, veliler ve öğretmenler tarafından uzun zamandır kabul edilmektedir.”  dedi.


“Fakat çocuklar, neyin kabul edileceği ve neyin kabul edilemeyeceği hakkında  açık kurallara ihtiyaçları vardır. Dolayısıyla, çok açık bir şekilde, doğru ve yanlış arasındaki ayırımları yapmak için azarın bir unsuru var olmak zorundadır.”


Yanlış davranışları önlemek için:


1-İhtiyaçları daima kesin olarak açık yapın. – yani gerekli materyaller, izin verilen gürültü seviyeleri ve oturma düzenleri.


2-İstemediğiniz davranıştan ziyade, istediğiniz davranışları aramayı unutmayın.


3-Ne gerektiğini yaptıkları zaman öğrencileri sık sık onaylayın. – fakat oldukça bol miktarda olmasın ve bilhassa daha yaşlı öğrencilere özel geri bildirim verin.


4-Geri bildirimin sıklığını değiştirin.- ve ne davranışı beklenildiğini onlara söylemedikçe, öğrencileri azarlamanın boşa harcanan bir çaba olduğunu hatırlayın.


* 35 yıllık eğitimci  İngilizce Öğretmeni Y.Müh. Naim Uygun tarafından  Eğitim Muhabiri   Alexandra Blair’in makalesi İngilizce’den çevrilmiştir.
Web sitesi: http://www.pekiyi.150m.com   E-mail: [email protected]

687320cookie-checkÖvmek en iyi disiplin mi?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.