Web sitelerindeki engeller

Web sitelerindeki sayfalar ne kadar koruma altına alınırsa alınsın, kolayca veya biraz uğraştıktan sonra ilgilenilen  bilgiler siteden alınabilir ve istenildiği şekilde kullanılabilir.


Örnekler:


1-Web sayfasında farenin kopyalama veya seçme işlemlerinin iptal edilmiş olması iyi bir koruma oluşturmaz.


Tüm sayfayı seçmek için Ctrl+A ‘ya bastıktan sonra yazdırmak için Ctrl+P ‘ye basılırsa pdf  sürücüsüne yazdırılınca oluşan dosya istenildiği gibi işlenebilir.


İlgili bedava yazılımları kullanarak pdf formatındaki dosyadan istenmeyen bölümler kesilebilir veya pdf dosyası daha ufak parçalara ayrılabilir veya  bu tip  dosyalar tek bir dosya halinde birleştirilebilir.


İstenirse bu pdf dosya başka formatlara çevrilebilir. Örneğin pdf dosyası jpg resim dosyasına  rahatlıkla çevrilebilir. Böylece elde edilen dosya, paint gibi basit resim işleme programlarıyla istenilen biçimde düzenlenebilir.


2-Bazı site yetkilileri sitelerine koydukları soruların  yazıcıdan çıktısının alınmasını engellemektedir.  Aslında bu koruma en çok bir dakika sürecek basit bir işlem sonucunda yazıcıdan çıktısı alınabilir hale getirilebilir.


3-Bazı siteler üyelik sistemiyle yayın yapmaktadır. Böyle bir siteye girmek isteyen bir kullanıcı, üyelik formunu ilgisiz bilgilerle doldurabilir Böylece siteye girdikten sonra sitedeki bilgileri elde  etmenin yolunu bulmuş olur. Kullanıcı isterse bir sayfa açtığında bu sayfaya ait linki adres çubuğunda inceleyerek işine geldiği gibi değiştirerek kullanıma açık olmayan sayfanın içeriğini inceleyebilir.


4-Sitedeki yarışma sorusu, soru görülmeden çözülebilir mi? Hayır mı dediniz? Yanıldınız!


X adlı bir dergi Y  konusunda bir yarışma yaptığını farzedelim. Kullanıcı X adlı derginin önceden bir sayısını aldığını ve içindeki sorunun internetten aldığını anlar.  Kullanıcı, derginin sonraki sayılarında sorulacak soruları ve cevaplarını artık tahmin edebilecek duruma gelmiştir.  Yeni dergiyi görmeden internetten yarışma formuna internetten bulduğu cevapları dener ve ekrana çıkacak mesaja göre doğru cevap verip vermediğini anlar. Yani  artık X  dergisini, yarışmaya katılmak için satın almasına gerek kalmamıştır. Yeni soruyu görmese de doğru cevap verebilmektedir  böylece.


5-Sitelerin bazılarında e-posta adresi girilmeden kullanıcının ilgili yere giremeyeceğini sanmaktadır.  Sitede e-posta adresinin girilip girilmediği kontrol edilse bile  @  sembolünün solunu ve sağını e-posta adresine benzeyecek şekilde rasgele doldurarak  ilgili yere örneğin  kullanıcı, bir sitedeki seviye tespit sınavına başlayabilir.



6-Sitede, linkleri sonradan kaldırılmış sayfalara erişilebilir.


Arama  motorları tarafından bir sitedeki sayfaların birer kopyası önbelleğe alındığından  kullanıcı isterse ilgili sitede linkleri  kaldırılmış bilgileri örneğin google’da arayarak elde edebilir.


Böylece site sahipleri, sitelerindeki  korumalara fazla güvenmemeleri gerektiği önerilir.


 


*Bilgisayar Programcısı Y.Müh. Naim Uygun  
Web sitesi: http://www.pekiyi.150m.com  
E-mail:  [email protected]


Not: Kütüphane haftası nedeniyle e-maille isteyen herkese pdf formatındaki Nasreddin Hoca e-kitabı bedava gönderilecektir.
 

688940cookie-checkWeb sitelerindeki engeller

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.