WT: ABD, Türkiye’ye güvenebilir mi

Yönetime yakın ve muhafazakar duruşuyla tanınan Washington Times gazetesi, Türkiye’nin İsrail ve Lübnan arasındaki tansiyonu düşürmek ve saldırıları azaltmak için önemli bir rol oynayabileceği değerlendirmesinde bulundu. Gazete, burada asıl sorunun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük resmi nasıl gördüğü sorunu olduğunu belirtti.


Gazetede yayınlanan bir köşe yazısında, “Bush yönetimindeki bazı kişilerin İslamcılara ulaşmaları gerektiğini düşündükleri ve Türk ordusu ülkenin laik rejimini korurken, İslamcıların bu ülkede bir tehdit olmadığına inandıkları” belirtildi.


Yazıda, kimsenin AKP Hükümeti’nin kozmetik detaylarla rejimi değiştirmeye çalıştığını söyleyemeyeceği ancak Erdoğan’ın dökülen kanları durdurmak için kendi gücünü kullanabileceği bir müttefik olarak görülmesi halinde bazı konuların bilinmesi gerektiği ifade edildi.


ABD’nin Orta Doğu sorunundan “askeri olarak” uzak durması gerektiği aktarılan yazıda, Washington’un ayrıca Erdoğan Hükümeti’ne güvenip güvenemeyeceği konusunda da sıkı düşünmesi gerektiği yorumu yapıldı.


“10 MİLYAR DOLARIN KAYNAĞI NE”


Amerikalı düşünce kuruluşu American Enterprise Institude’da Türkiye uzmanı olan Michael Rubin’e göre sadece 2006 yılı Mayıs ayı içinde Türk ekonomisine kaynağı belli olmayan 1 milyar dolar girdiği iddia edilen yazıda, Rubin’in “Bu para ekonomiye girdi ve kimse nereden geldiğini bilmiyor. AKP iktidara geldiğinden bu yana kaynağı belirsiz paranın miktarı 10 milyar dolara çıktı. Parti (AKP) iktidara gelmeden bir yıl önce ödemeler dengesinin hata ve noksan kalemi sadece 110 milyon dolardı” dediği öne sürüldü.


Bu paranın Avrupa Birliği üyesi ülkelerden ya da ABD’den gelmesi halinde bunun bir sorun yaratmadığı ifade edilen yazıda ancak geçen hafta Erdoğan’ın Suudi işadamı Yasin El Kadı’yı tanıdığını ve Kadı’nın çok yardımsever olduğunu söylediği hatırlatıldı.


“EL KADI TERÖRÜ FİNANSE EDİYOR”


Yazıda Rubin’in bu konu ile ilgili olarak da “Birleşmiş Milletler El Kadı’yı terör finansörü olarak nitelendirdi ve mal varlığını dondurdu. El Kadı, yüzlerce sivilin öldürülmesi için finansman sağlamaya yardım etti” dediği aktarıldı.


 



 

1032080cookie-checkWT: ABD, Türkiye’ye güvenebilir mi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.