'Yabancı banka rekabetinden korkmayın'

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı bankaların her geçen gün bankacılık sektöründeki yüzdelerinin artmasına yönelik yapılan eleştirilere, "Bizim yabancı bankaların Türkiye'deki rekabetinden endişelenmemiz yerine, Türkiye'ye gelen yabancıların, Türk bankacılığının gösterdiği performanstan endişelenmeleri konuşulmalı" karşılığını verdi. 


Türkiye'nin ülke olarak dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme ve küresel oyuncu olma hedefleri bulunduğunu anımsatan Çağlar, "Bu hedefleri koyduysak yabancıların da bu küresel olgu içerisinde olmasını çok garipsememek gerekiyor" dedi. 


Türk bankacılık sektörünün Türkiye'ye gelen yabancı bankalarda baş edebilecek noktada olduğunu da belirten Çağlar, Türk bankacılık sektörünün, gerek sermaye birikimi, gerek teknolojik altyapı ve ürün geliştirme konusunda yabancı bankalardan hiç de geri kalmayan bir noktada olduğuna işaret etti. 


Türk bankacılık sistemine yabancıların girmesinin sektöre rekabet konusunda bir yarar sağlayacağı düşüncesinde olduğunu da belirten Çağlar, "Şu anda yabancıların Türkiye'deki rekabetlerinden, kamu bankası olarak demiyorum ama Türk bankacılığı olarak çok endişe ettiğimiz bir noktada değiliz" dedi. 


Ziraat Bankası'nın özelleştirilmesi konusuna, "Şu anda özelleştirmede Ziraat Bankası'yla ilgili tanımlanmış bir yol haritası bulunmadığı" ifadesiyle açıklık getiren Çağlar, önce Halkbank'ın özelleştirme uygulamasının tamamlanması gerektiğine işaret etti. Çağlar, Ziraat Bankası'nın özelleştirme yöntemine ilişkin şunları kaydetti: 


"Bu çok büyük bir çalışma. O günün piyasa şartları çerçevesinde yapılabilecek bir şey. Blok satmak, halka arz etmek, bu tamamen Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun vereceği bir karar. İcrai görev yapan insanlar olarak bunun kararını doğal olarak biz vermiyoruz, dolayısıyla bir şey söylememiz doğru olmaz. Bu bankanın ne kadarının satılacağı, blok mu satılacağı, kısmen mi satılacağı, hangi takvimde ve hangi yöntemle satılacağı bütün bunlar teknik bir çalışmanın sonuncunda ÖYK tarafından verilecek bir karardır." 

1065700cookie-check'Yabancı banka rekabetinden korkmayın'

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.