Yabancı plakalı araçlar Türkiye’de 5 yıl kalsın teklifi

Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın çoğu Türkiye’ye kendi araçlarıyla seyahat ediyor. Vatandaşlar son bir yıl içinde yurtdışında 185 gün kalma şartını yerine getirdiği taktirde emekli veya çalışan olması fark etmeksizin Türkiye’de yabancı plakalı araçlarıyla iki yıl (730 gün) kalabiliyor. Fakat bu süreyi aştıkları taktirde para cezası alıyorlar.

TBMM Yurtdışı Türkler Alt Komisyonu üyesi, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Avrupalı Türklerin Türkiye’ye gelirken beraberinde getirdikleri araçlarının Türkiye’de kalma sürelerinin 2 yıldan en az 5 yıla çıkartılması için TBMM’de kanun teklifi verdi.

Utku Çakırözer, “Yaz aylarında aileleriyle hasret gidermek ve tatillerini geçirmek için Türkiye’ye gelen yüzbinlerce Avrupalı Türk araç sıkıntısı yaşıyor. Kendi araçlarını Türkiye’de gönül rahatlığıyla kullanamıyorlar. Çünkü sadece 2 yıl Türkiye’de bulundurma ve ve bu 2 yıl içerisinde en az 185 gün yurt dışında kalmış olma zorunluluğu var. Bu sınırlamalar nedeniyle vatandaşlarımız çok sıkıntı çekiyor, onbinlerce lira ceza ödemeye zorlanıyor. Avrupalı Türkler bizim ayrılmaz parçamız. Onların her türlü taleplerinin karşılanması için CHP olarak biz hazırız. Avrupalı Türklerin araçlarını Tüikiye’de 5 yıl bulundurabilmeleri için kanun teklifi verdik” dedi.

Gurbetçinin araç çilesi Meclis’te
CHP Türkiye’de araç alımında vergi indirimi sözünün ardından, Avrupalı Türklerin yurt dışından Türkiye’ye gelişlerde beraberinde getirdiği araçlarının Türkiye’de kalma süresine ilişkin sıkıntıların çözümü için de girişim başlattı.

TBMM Yurtdışı Türkler Alt Komisyonu üyesi, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, yurt dışında yaşayan Türklerin Türkiye’ye gelişlerinde beraberinde getrdikleri araçların Türkiye’de kalma süresinin 5 yıla çıkartılması için kanun teklifi verdi.

2 yıllık süre 5 yıla çıkarılsın
Yurt dışında yaşayan Türkler her yıl aileleriyle Türkiye’ye gelirken beraberinde getirdiği araçlarıyla Türkiye’de sadece 2 yıl kalabiliyor. Öte yandan Türkiye’ye araçlarıyla birlikte gelen Avrupalı Türklerin, ülkeye girmek istediği tarihten önceki bir yıl içerisinde en az 185 gün yurt dışında kalmış olma zorunluluğu var. Bu koşullar karşılanmadığı sürece Avrupalı Türklerin Türkiye’ye aracıyla giriş yapmasına izin verilmezken, kısıtlamaları ihlal eden herkese de onbinlerce ceza kesiliyor. Avrupalı Türklere her yıl kesilen cezaların toplamının milyonlarca liraya ulaştığı tahmin ediliyor. CHP’li Çakırözer özellikle yaz aylarında tatil için memleketi Türkiye’ye gelen Avrupalı Türklerin yaşadığı mağduriyetleri gündeme getirerek, bu mağduriyetlere çözüm için araçlarını Türkiye’de bulundurma süresinin 2 yıldan en az 5 yıla çıkarılmasını istedi.

Çakırözer TBMM’de verdiği kanun teklifinde şu ifadelere yer verdi:

“Bizim ayrılmaz parçamız milyonlarca gurbetçi Türkiye’ye getirdikleri arabaları, kendileri uçakla ya da bir başka taşıtla geri dönseler bile sadece 2 yıla kadar ülkede tutabilirken, mevzuattın gerekliliklerini yerine getirmeyen birçok yurttaşımız da ağır para cezalarına mahkum edilmekte. Avrupalı Türkler birçok farklı nedenle yılın 6 ayını Türkiye’de geçirirken, Türkiye’de geçirdiği dönemlerde kullandıkları araçlarının en az 5 yıl boyunca ülkede bulunmalarını istemektedir. Kanun Teklifimizle, yurt dışında yaşayan yurttaşlarımızın Türkiye’de bulunan kişisel kullanıma mahsus yabancı plakalı kara taşıtlarının sadece bir araç ile sınırlandırılması koşuluyla yurtta kalma süresinin 5 yıla çıkarılması amaçlanmaktadır. Bu durum Avrupalı Türklerin Türkiye’de kaldıkları süre boyunca hayatlarını kolaylaştıracak ve yaşanan mağduriyetleri ortadan kaldıracaktır.” Turizmavrupa

2639000cookie-checkYabancı plakalı araçlar Türkiye’de 5 yıl kalsın teklifi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.