‘Yalan haberi internet medyası yakalıyor…’

Yıldırım, bakanlık olarak görevlerinin internet dünyasında altyapıyı yapmak, gerekli hukuki düzenlemeleri çıkarmak ve internet teknolojilerinin yaygın kullanımını sağlamak için gerekli tedbirleri almak olduğunu bildirdi.


İnternetin ekonomik, sosyal ve kültürel hayata, bilim ve teknolojiye yansıyan önemli etkileri olduğunu dile getiren Yıldırım, bilgi iletişim teknolojilerinin artık ses, görüntü ve veri naklinin bir arada yapılabildiği, katma değerli bir yapıya dönüştüğünü söyledi.


İNTERNET VERİMLİLİĞİ ARTIRIYOR


Bakan Yıldırım, internetin AB’de istihdama katkısının yüzde 8-10’a ulaştığını, milli gelir içindeki payının yüzde 9’u aştığını ifade ederek, AB’de verimliliğin internet kullanımı ile yüzde 50 arttığını kaydetti.


İnternetin, bütün sektörlerin kullandığı, hayatın bir parçası olan bir araç haline geldiğini vurgulayan Yıldırım, ”Daha fazla internet, daha fazla bilgiye erişim, daha fazla bilgi, daha fazla demokrasi demektir” diye konuştu.


DÜNYADA İNTERNET KULLANIMI


Binali Yıldırım, dünyada ortalama internet kullanımının yüzde 17 olduğunu, 1 milyar 130 milyon insanın internet kullandığını, internet kullanımının ABD’de yüzde 70, Avrupa’da yüzde 60 iken Afrika’da yüzde 3.6 oranında olduğunu belirtti.


Dünyada internet kullanımında ülkeler arası bir sayısal uçurumun mevcut olduğunu dile getiren Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:


”Türkiye’de hane bazında internet kullanımı yüzde 18 ile dünya ortalamasının üzerinde, ancak ABD ve Avrupa’nın altında yer alıyor. Ama son birkaç yılda hem bilgisayar sahipliği, hem internet kullanımında hızlı gelişmeler var. Demek ki Türk insanı bilgi toplumu olma yolundaki çağrılara doğru cevap veriyor. Türkiye bilgi toplumu yolunda hızla yol alıyor.”


BİLGİSAYAR OKUR YAZARLIĞI FARKLI


Yıldırım, Türkiye İstatistik Kurumu ile bir çalışma başlattıklarını, Türkiye’de internet kullanımı hakkında daha sağlıklı bilgilerin bu çalışma ile elde edilebileceğini bildirdi.
Bilgisayar okur yazarlığında metodun, alfabe okur yazarlığından farklı olduğunu, gençlerin yetişkinleri bilgisayar okur yazarı yaptığını ifade eden Yıldırım, Türkiye’nin genç nüfusu ile bilgi toplumu projesinde büyük bir güç elde ettiğini dile getirdi.


BİLGİ İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ HIZLI GELİŞİYOR


Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, dünyada hiçbir toplumun bilgi toplumu hedefini tam olarak tutturamadığını, çünkü bilgi iletişim teknolojilerinin çok hızlı geliştiğini, dünyada internet kullanımının geçen yıl yüzde 8 büyüdüğünü belirterek, ”Eminim ki Türkiye 2013 yılında bilgi toplumu hedeflerini yakalayacaktır, hatta geçecektir” dedi.


Yıldırım, dünyaya bakıldığında en fazla ekonomik değeri olan şirketlerin bilişim şirketleri olduğunu, alınterinin yerini aklın almaya başladığını söyledi.


”Bildikçe insanların kavga etme azmi kırılır, barış ve huzur gelir. Bilgi her şeyin ilacıdır” diyen Yıldırım, bilgiye sahip olunmadan gelişen dünyada yer alınamayacağını vurguladı.
Binali Yıldırım, Türkiye’de interneti yaygınlaştırmak için aldıkları bir dizi önleme işaret ederek, bunlardan birinin serbestleşme süreci olduğunu, bu süreçte 1998 yılında cep telefonu lisanslarının verilmesinden, 2005’de Türk Telekom’un özelleştirilmesi gibi bir çok şey yaşandığını anlattı.


KÖYLERE İNTERNET EVİ


Bakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:


”Şu anda 8,5 milyon portumuz ve 5 milyon abonemiz var. Santral bazında Türkiye’nin geniş bant erişim altyapısı yüzde 89’a ulaştı. Bu yıl sonu itibariyle Türkiye’nin her köşesinde ADSL erişimi mümkün hale gelecek, altyapı sorunumuz yok. Geçen hafta bir karar aldık. 17 bin 500 okulun bütün bilgisayarlarını yeniliyoruz. Bu okullara tepegöz koyacağız. Artık dersler bilgisayardan anlatılacak. Bilgisayar destekli fen laboratuvarları kuruyoruz. 227 kışlaya internet erişim merkezi kurduk. Büyük ilgi gördü. 130 tane daha isteniyor. Bütün ilçelerimizde halk eğitim merkezleri ve kütüphanelere internet evleri kurduk. Köylerimize de kurulması için karar aldık.”


İNTERNET SUÇLARI DIŞ KAYNAKLI


Sosyal devlet olmanın sorumluluğu ile her yere aynı şekilde altyapı götürmeyi ve bölgeler arasında sayısal uçurumu kaldırmayı hedeflediklerini belirten Yıldırım, geçen yıl çıkarılan bir yasayla da internet suçları ile mücadele konusunda bir düzenleme yaptıklarını hatırlattı.
Yıldırım, çalışmalar sonunda bu suçların yüzde 98’inin dış kaynaklı olduğunun anlaşıldığını, dolayısıyla yurt dışından gelen kirli bilgilerin rafine edilerek verilmesi gerektiğini kaydetti.
”İnternete sansür geldi” şeklinde eleştiriler yapıldığını anımsatan Yıldırım, düzenlemelerden sonra yaklaşık 6 bin ihbar yapıldığını, bunların sadece 630’unun yaptırımla sonuçlandığını, suçların büyük kısmını da Atatürk’e yapılan hakaretlerin oluşturduğunu bildirdi.


Binali Yıldırım, internet suçları ile mücadelede hakimlerin bilişimle tanışık olması gerektiğini vurgulayarak, ”Buraya dost olmazsak bakışımız da değişmez. Bizim nesil en talihsiz nesil. Bu konuda gençlerimizden yardım almalıyız. Sivil toplum kuruluşları ve bizler çeşitli eğitim programları yapacağız. Bilgi toplumuna dönüşümde hep birlikte nesil farkını ortadan kaldıracağız” diye konuştu.


Türkiye’de 5 yıl öncesine kadar yazılım ihracatının olmadığını, bugün ise yazılım ihracatının 700 milyon dolara ulaştığını kaydeden Yıldırım, ama bunun da yeterli olmadığını söyledi.
Bilişim sektöründe insanları yerli üretime de teşvik ettiklerine dikkati çeken Yıldırım, henüz yerli üretim olsun gibi bir bakış açısının yerleşmediğini ifade etti.


E-DEVLET UYGULAMASI


Bakan Yıldırım, bu yılın ortalarında ”e-devlet” uygulamasını başlatacaklarını ifade ederek, bütün bilgi iletişim yollarının tek adresten yapılmasını sağlayacak ”e-devlet” uygulamasının, vatandaşın hayatını kolaylaştıracağını, bürokratik devletten elektronik devlete geçileceğini, bu sayede devletin vatandaşın ayağına gideceğini, tonlarca kağıt tüketiminden kurtulunarak çevreye katkı sağlanacağını bildirdi.


İnternet medyasının giderek etkisinin ve popülerliğinin arttığına dikkati çeken Yıldırım, bir internet haberinin 1 milyon 700 kere tıklanarak okunduğunu, hiçbir gazetenin 1 milyon 700 bin satamayacağını söyledi.


YALANI ORTAYA ÇIKARIYOR


Yıldırım, internet medyasının en büyük rakibinin yine internet medyası olduğunu dile getirerek, ”Kolay haber üretme, yalan söyleme, sallama devri bitti, internet medyası anında ortaya çıkarıyor” dedi.


Konuşmasının ardından Yıldırım’a İnternet Medyası Derneği Başkanı Hadi Özışık tarafından bir plaket takdim edildi. 

1058490cookie-check‘Yalan haberi internet medyası yakalıyor…’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.