Yasal borçlanma limiti milyarlarca lira aşıldı: Hükümet borçlanmada yasa dinlemiyor

AKP iktidarı 2022’nin ilk 11 ayında yasal borçlanma limitini 146 milyar lira aştı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kasım ayına ilişkin “Kamu borç yönetimi raporu”nu yayımladı. Rapora göre ocak-kasım döneminde kamunun net borçlanma tutarı 350 milyar lirayı aştı. Hükümet programına göre bu dönemde 204 milyar lira net borçlanma öngörülüyordu. Buna göre net borçlanma tutarı 146 milyar lira aşıldı.

İktisatçı Prof. Dr. Aziz Konukman, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na verilen 200 milyar liralık ilave borçlanma yetkisinin Anayasaya aykırı olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Aziz Konukman, yıllık net borçlanma limitinin öngörülen genel bütçe açığı kadar olduğunu belirterek, “İhtiyaç halinde bu limit yıl içinde Hazine ve Maliye Bakanının oluru ile en çok yüzde 5 ve ayrıca Cumhurbaşkanı kararı ile ilave yüzde 5 artırılabiliyor” dedi.

İktidarın 2020 yılında TBMM’ye getirilen bir torba yasayla iki yüzde 5 limit artışı sonunda bulunan tutarı iki misli artırarak yasa dışı borçlanmaya meşruiyet kazandırdığını ifade eden Konukman, “Bu kez buna izin verilmemeli. Bu tür bir torba yasa teklifi yasalaşırsa mutlaka iptali için Anayasa Mahkemesi’ne gidilmelidir” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Borçlanma Genel Müdürü Yiğit Aşar, komisyonda yaptığı konuşmada, “Yıl içinde yaptığımız toplam iç ve dış borçlanmadan o yıl içinde ödediğimiz anapara tutarı düşüyoruz. Böylece ne kadar ilave borçlanma yaptığımız ortaya çıkıyor. Buradaki sene başındaki kanundaki miktar 279.5 milyar TL’ydi ve bu tutarı yüzde 5 oranında Bakanlık makamı onayıyla artırma imkânı bulunmaktadır. Bu imkân kullanıldı, limit 293 milyar TL seviyesine yükseltildi ancak limit yeterli olmadığı için tekrar artırılması ancak 4749 sayılı Kanun’da bir değişiklik yapılmasıyla mümkün. Bu da yine kanunun kendi içerisinde düzenlenmiş bir durum” ifadelerini kullanmıştı. (EVRENSEL EKONOMİ SERVİSİ)

2658390cookie-checkYasal borçlanma limiti milyarlarca lira aşıldı: Hükümet borçlanmada yasa dinlemiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.