Yaşam savunucuları Büyüknohutçu çifti için buluştu

Taşocaklarına karşı verdikleri mücadele ile bilinen Ali ve Aysin Büyüknohutçu çifti anısına Antalya Muratpaşa’da yapılan parkın açılışı dün yapıldı. Doğa ve yaşam savunucuları: Kalbimizde yaşattığımız ülkeye kavuşuncaya kadar vazgeçmeyeceğiz!

Doğa ve yaşam savunucuları, Antalya’nın Finike ilçesinde Sedir ağacı ormanlarını korumak için bölgedeki taşocaklarına karşı mücadele veren ve 9 Mayıs’ta öldürülen Ali ve Aysin Büyüknohutçu’nun adının verildiği parkın açılışının ardından bir basın açıklaması yaptı.

Mücadelelerini ölümsüzleştiriyoruz
Büyüknohutçu çiftini ve verdikleri doğayı koruma mücadelesini her daim hatırlanır kılmak için bir araya geldiklerini belirten doğa ve yaşam savunucuları, şu ifadeleri kullandı:

“Bugün bu parkta onları anarken, verdikleri mücadeleyi ölümsüzleştiriyoruz ve ülkenin dört bir yanında artan baskı ve saldırılara göğüs gererek doğayı ve yaşamı savunanlara, adalete ve özgürlüğe inananlara, içlerinde iyilik taşımaktan korkmayanlara ve doğaya karşı değil, ona saygıyla, onunla bir arada yaşamaya inananlara sesleniyoruz.”

‘Doğa için adalet istiyoruz’
Üzerinden aylar geçmiş olmasına rağmen cinayetin hâlâ aydınlatılamadığı, doğa ve yaşam savunucularına yapılan saldırıların da artarak devam ettiğini vurgulayan doğa ve yaşam savunucuları, açıklamaya şöyle devam etti:

“Bugün ülkenin dört bir yanından gelip burada buluşan yaşam savunucuları olarak, taleplerimiz ortak ve çok basit: Yaşamlarımızın ve yaşam alanlarımızın, parkların, nehirlerin, ormanların, kırların ve meraların, birkaç şirkete rant yaratmak amacıyla, sözde kalkınma uğruna geri dönüşü olmayan şekilde talan ve heba edilmemesi. En büyük değerimiz olan ekosistemlere dokunulmaması. Bizler en başta doğa için adalet istiyoruz. Aysin ve Ali Ulvi Büyüknohutçu’nun öldürülmesi sonrası açılan davanın ve tüm sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız. Bir canımızı daha, bir doğa ve yaşam savunucusunu daha, kaybetmeyeceğiz. Yaşamı savunanlar asla yalnız olmayacak! Kalbimizde yaşattığımız ülkeye kavuşuncaya kadar vazgeçmeyeceğiz, yaşamı savunacağız!”

‘Şaibeler giderek artıyor’
Basın açıklamasının ardından konuşan Büyüknohutçu çiftinin kızı Emine Büyüknohutçu ise, “Ali ve Aysin’i, bu iki sedir ağacını, 9 Mayıs 2017 tarihinde acımasız bir cinayet sonucu kaybettik. Acısı hâlâ içimizde. Verdikleri mücadele, sedir ormanlarını korumak, yaşamı savunmak içindi. Üzerinden aylar geçmesine rağmen bu cinayet hâlâ şaibeli ve hâlâ aydınlatılmadı. Dahası şaibeler giderek artıyor” diye konuştu.

‘Arkasında büyük bir çete var’
Açılışta konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, cinayetle ilgili önemli iddialarda bulundu. Cinayetin aydınlatılması için diğer milletvekilleriyle TBMM’ye soru önergesi verdiklerini dile getiren Budak, “Bu vahşi cinayet aslında ülkemizin son doğa güzelliklerine saplanan hançerlerden bir tanesi. Arkasında çok büyük bir çetenin olduğu ortada. Aradan 6 ay geçti; 6 aydır bir tek kelime, bir tek cümle muhatapları yani ülkeyi yönetenler tarafından cevaplanmadı. Bu ülkeyi yönetenlerin ayıbı olduğu gibi devletin de ayıbıdır. Arkasından neler çıkacağını hepimiz dikkatle takip ediyoruz. Bu iş buralarda kalmaz. Arkasında ciddi bir mafya, ciddi bir doğa talancısı tayfanın, vahşi kapitalistlerin olduğunu biliyoruz” diye konuştu.

Büyüknohutçu Çifti için ağaç dikildi
Açıklamanın ardından, Ali ve Aysin Büyüknohutçu’nun anısına parkta ağaç dikildi. Ağaç dikiminin ardından başlayan panelde ise, yaşam savunucularının karşılaştığı saldırıların tarihçesinden taşocaklarının ve madenciliğin doğaya ve kültürel mirasa olumsuz etkilerine kadar birçok konu ele alındı. Panelin ardından ise müzik dinletisi ve forum düzenlendi.

2135440cookie-checkYaşam savunucuları Büyüknohutçu çifti için buluştu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.