Yavuz için görülmemiş yıkım genelgesi!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Erdoğan’ın açılışını yapacağı o proje için hukuk ve idari sorumluluklar askıya alındı…
 
Kuzey Marmara Otoyolu Projesinin hızla tamamlanması için çıkartılan Başbakanlık genelgesi, İstanbul kuzey ormanlarının ölüm fermanı niteliğinde. 26 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın birlikte açması beklenen ve ‘Yavuz Sultan Selim’ adı verilen 3. Köprünün güzergâhını da kapsayan genelgeyle hukuk ve idari sorumluluklar askıya alınıyor. Başbakan Binali Yıldırım’ın imzasını taşıyan genelgeyle, otoyol projesi ÇED kapsamı dışında bırakılırken, bölgeyi rant yağmasına açacak imar planlarıyla ilgili işlemlerin hızla tamamlanması isteniyor. Orman ve mera alanlarının vasıflarının değiştirilerek ivedilikle tahsis edilmesi talep edilen genelgede, otoyol çalışması sırasında ortaya çıkabilecek olan kültür varlıklarının ‘ayak bağı’ olmaması için tedbirler getiriliyor.
 
16 maddeden oluşan Başbakanlık Genelgesi, Kuzey Marmara Otoyolu (3. Köprü dâhil) güzergâhının imara açılması, orman ve mera alanlarının bu vasıflarından çıkarılarak tahsisi, taş ve malzeme ocaklarının açılması, ÇED Yönetmeliğinin uygulanmaması ve tüm bu işlerin de ilgili idareler tarafından acele sonuçlandırılmasını talep ediyor.
KUZEY ORMANLARINI RANTA AÇACAK İMAR PLANLARI ACELE BİTİRİLSİN
Bugünkü (24 Ağustos-2016) Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Başbakan Binali Yıldırım imzalı 16 maddelik genelgeye göre otoyol güzergâhındaki imar planı çalışmalarıyla ve bu çalışmalara altlık oluşturacak hâlihazır haritaların üretimi, kıyı kenar çizgisinin tespiti, imar planına esas jeolojik ve jeoteknik  etüt raporlarının hazırlanması veya onaylanmasına ilişkin her türlü iş ve işlemler ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca en kısa zamanda sonuçlandırılacak.
ORMAN VE MERA ALANLARI TAŞ OCAKLARINA TAHSİS EDİLECEK
Otoyol projesinin yapımı için gerekli olan taş-kum ve çakıl ocaklarıyla ilgili kamulaştırma, üretim izni, ruhsat ve tahsis işlemlerinin hızla gerçekleştirilebilmesi için gereken işlemlerin acele sonuçlandırılması istenen genelgeyle ayrıca şu iş ve işlemlerin hızla yerine getirilmesi talep ediliyor:
‘KGM’YE İSTEDİĞİ ARAZİLER HIZLA VERİLSİN’
“Hazinenin özel mülkiyetinde veya devletin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmazlar ile ormanlık alanlar ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait taşınmazların KGM’nin talebi doğrultusunda tahsis, izin, irtifak, devir veya yola terkin işlemlerinin hızla yürütülebilmesi için gerekli önlemler ilgili idarelerce alınacak, bunun için gerekirse mevzuatı çerçevesinde ilgili idarelerin taşra birimleri de yetkilendirilerek gecikmeye mahal verilmeyecek.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü açılış posteri
Yavuz Sultan Selim Köprüsü açılış posteri
‘KAMULAŞTIRMA DAVALARI KISA SÜREDE SONUÇLANSIN’
Kamulaştırmalar için Kamulaştırma Kanunu’nun ilgili maddesi uyarınca açılan bedel tespit ve tescil davalarının kısa sürede neticelenebilmesi için ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca gerekli tedbirler alınacak, kamulaştırılacak taşınmazların değer tespitine yönelik KGM’nin ve mahkemelerin talep edeceği bilgi ve belgeler ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından gerekli özen gösterilerek en kısa zamanda gönderilecek.
BÜYÜK YIKIM ÇED’DEN MUAF TUTULACAK
Projenin gerçekleştirilmesi için gereken tesislerin çevresel etki değerlendirmeleri yapılırken projenin 7 Şubat 1993’ten önce yatırım programına alınmış olması durumu ve Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 25 Mart 2015 tarihli kararı dikkate alınacak, Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğinden muafiyet hususu buna göre değerlendirilecek.
‘KÜLTÜR VARLIKLARI AYAK BAĞI OLMASIN’
Güzergâh kapsamındaki veya yol yapım çalışmaları sırasında ortaya çıkacak taşınır veya taşınmaz tabiat ve kültür varlıklarına konu buluntulara rastlanması durumunda, durum, ilgili Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ve Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne bildirilecek ve kurullar konuyu gündemine ivedilikle alacak. Bu konudaki kurul çalışmalarına, sadece üyelere konu hakkında bilgi vermek üzere KGM teknik elemanları da çağrılacak, çalışmaların projenin özellikleri de dikkate alınarak, gecikmesine meydan verilmeden yapılması sağlanacak.
KUZEY MARMARA OTOYOLUNA ÖNCELİK VERİLECEK
Kuzey Marmara Otoyolu Projesi, etkileşim halinde olduğu veya etkileşime girebileceği diğer projelere göre öncelik teşkil edecek. Güzergâhın geçtiği yerlerdeki mülki ve idari yöneticilerle ilgili idarelerin taşra birimleri, kamulaştırılması yapılan taşınmaz malların maliklerinin ve adreslerinin tespitinde gecikmeye mahal verilmeyecek şekilde yardımcı olacak.
ASKERİ ALANLARDA KAMULAŞTIRMA İŞLERİ HIZLA TAMAMLANACAK
Askeri alanlarda çalışma (proje ve kamulaştırma planları) yapmak için gerekli izin süreçleri seri bir şekilde tamamlanacak, çalışmaların tamamlanabilmesi için verilecek müsaadenin işlemlerin gerektirdiği süreleri ihtiva etmesine özen gösterilecek.
KGM’YE GÖRÜLMEMİŞ YETKİLER VERİLECEK
Projeyle ilgili her türlü plan, proje, yapım ve detay çalışmaları sırasında iş ve işlemlerin hızlı ve eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi için KGM merkez birimlerine, Karayolları 1. (İstanbul) Bölge Müdürlüğü ile KGM’nin görev ve yetki vereceği diğer taşra birimlerine, idare adına iş yapan yüklenici ve alt yüklenicilere tüm kamu kurum ve kuruluşları ile valilikler tarafından mevzuatı gereğince gerekli yardım ve destek sağlanacak.”
2001590cookie-checkYavuz için görülmemiş yıkım genelgesi!
Önceki haberMoskova’da, müzik, dans ve tarih
Sonraki haberKöprüden geçiş 31 Ağustos’a kadar ücretsiz
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.