Yazar olmak kolay

“Nasıl yazar olabilirim, yazar olabilmek için neler yapmalıyım?” 


Bu soruyu soran her küçük okuyucunun, ileride  yazar olma için ısrar edeceği konusunda bir şey söyleyemem. Yaşam öyle farklı zevklerle donatır ki, bazı meslekler çok düşünülen yazarlık mesleğinin önüne geçebilir. 


Benim kısa bir araştırmama göre; yazar arkadaşlarım çocukluklarında tiyatroya heveslenmişler. Oyun kurgulayıp, oyunlarda görev almışlar. Evcilik oyunları bile tiyatro ile şekillenenlerden yazarlığı seçen çok sayıda ünlü yazar tanıdım. Tiyatro bir çok özelliği barındırır, demek ki yazarlığa hazırlanmak için de bazı değişik özelliklerle donanmak gerekir. 


Peki Yazarlık Bir Heves de Olsa Neler Yapılabilir


Size vereceğim öneriler yazar olma hevesinden ileride vazgeçip, başka mesleği seçseniz de her zaman  başarılı olmanızı sağlar. 


Yazarlığa soyunurken yazmaktan çok okumanız gerektiğini unutmamalısınız. Bir gazetesi, bir dergisi sürekli izlediği bir yayını çocukluğunda olmamış yazar tanımadım. Bazıları yoksulluktan alamadıklarını, bazıları da köylerinde  ulaşamadıklarını söylediler. Ama hep bir gazeteye bir dergiye abone olma istekleri olmuştu. 


Yazar olma yolunda çocukluğunuzdan başlayarak çok okumalısınız. Yazdıklarınızı saklamalısınız. Onları da yaşınız ilerledikçe elden geçirip, yazı dünyanızın ne kadar genişlediğini anlayabilecek kadar kendinizi yazma aşkına vermelisiniz. Genelde okurlarım şiir yazarak yazmaya başlıyorlar. Şiirlerini düz yazıya dökmeye başladıklarında onların güçlendiğini görüyorum. Aslında EDEBİYATIN en zor dalı şiirdir diyebilirim. Yaza yaza, okuya okuya şiir yazmada ustalaşır yazanlar. 


Size yazım kurallarını iyi öğrenin, noktalamalar dikkat edin diye önerebilirim. Yazım kurallarını iyi bilen, sıkça yapılan yazım kuralı yanlışlarını farkeden biri artık yazar olma yolundadır. Gazetelere haber toplamak topladığınız haberleri yazmak hevesinde iseniz, daha da çok çalışmanız gerekecek diye düşünüyorum.


Yazarlık yazdıklarınızı saklama, bazen de  yazdıklarınızdan vazgeçebilmeyi öğrenme sanatıdır.


Yazar olma yolundaysanız, kaleminizden her çıkanın okunmaya değer olmadığını bilmelisiniz. Yazılarınızı kırpabilmelisiniz. Sözcüklerle bir oyuncak gibi oynayıp en hoşunuza gidecek hale gelene kadar uğraşmalısınız. İçinden en güzel olanını bulana kadar  üzerinde düşünüp çalışmalısınız.  Kaleminizden dökülen cümleleri günler sonra tekrar okuyup, ayni zevki verip vermediğinden emin olmalısınız. Beğenmediğinizi olduğu gibi çıkarıp atabilmelisiniz. 


Her metnin süslenip güzelleşeceğini kabul edebiliyorsanız, siz yazarlık yolundasınız diye düşünüyorum.

706530cookie-checkYazar olmak kolay

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.