Yazar Perihan Mağden’e beraat

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma nedeniyle adliye çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Halkı basın yoluyla askerlikten soğutmaktan yargılanan gazeteci-yazar Perihan Mağden, duruşmaya katılmadı.

Davayı karara bağlayan hakim, Perihan Mağden’in eyleminin düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetinin kullanımı kapsamında ağır eleştiri niteliğinde kaldığını belirterek, suçun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle sanığın beraatine karar verdi.

Yazarın avukatı Yücel Sayman da kararın hukuki açıdan tatmin edici olduğunu belirterek, “Düşünce özgürlüğünü iyi tanımlayan, sonuç itibariyle sadece karar açısından değil, düşünce özgürlüğü boyutlarının genişletilmesi bakımından da önemli bir karar” dedi.

Mahkeme çıkışında basın açıklaması yapan Büyük Hukukçular Birliği Derneği üyeleri ise kararı kınadı.

Perihan Mağden, Aralık 2005’te Yeni Aktüel dergisinde yer alan “Vicdani red bir insan hakkıdır” başlıklı yazısında “vatana hizmetin mutlaka eline silah almak olmadığını, kreşte temizlik yaparak, hastanede ambulans kullanarak ya da yetiştirme yurdunda çocuklara İngilizce öğreterek de bu hizmetin yapılabileceğini” ifade etmişti.

1132980cookie-checkYazar Perihan Mağden’e beraat

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.