İNGİLTERE… Yazılara tepkiler…

Sanırım uzun süredir yalnızca bizim toplumu yazan tek köşe yazarı olmanın rekorunu elimde tutuyorum. Pusulam toplumun çıkarı ve toplumsal fayda… Tabii hukukun çizdiği çerçevede yazmaya özen gösteriyorum. Bireylerle uğraşmak, olup biteni kişiselleştirmek ya da bana göre “kötü” olan birisinin nasırına basmak için yazmak tarzım değil. Zaten böyle bir durum meslek etik kurallarına da aykırı.

Yazıların ne kadar okunduğunu bilmiyorum ama iyi, kötü pek yorum gelmiyor. Topluma hizmet eden dernek, kurum ve kuruluşlarda gördüğüm eksiklikleri kaleme aldığımda hoşgörüyle karşılandığını belirtmeliyim. Örneğin toplumda emek sömürüsü ve derneklerin duyarsızlığını ele aldığım yazıda derneklerin bu duruma çeki düzen vermek için (gerçi bir sonuç getirmese de) harekete geçmesi benim açımdan artı sayılabilir.

Geçen haftalarda telefonla arayan toplumun tanınmış simalardan bir abimiz “Sizin ödülünüz yok mu yoksa?” yazımı beğendiğini belirterek, her ödül döneminde kendisinin aranarak ödül verileceği vaadiyle “sponsorluk” istenmesinin artık bir tacize dönüştüğünü söyledi. “Sadece ve sadece  ‘toplum avukatı’ olarak ayna tutmaya çalışıyorum” dedim.

Dostlarım hepimizin işi Başkonsolosluk’a düşüyor. Türkiye’nin temsilciliklerine ilişkin bize yansıtılan okur eleştirilerini duyarlı bir üslup ve tamamen iyi niyetle kaleme alıyoruz. Gönül ister ki yazdıklarımız karşılığını bulsun, hem toplum üyeleri hem de konsolosluk çalışanlarının hayatı kolaylaşsın. Ne yazık ki yazılar görmemezlikten geliniyor. Eskiden Büyükelçilik ve Başkonsolosluk resepsiyonlarına davet gelirdi. Sanırım artık listeden çıkarıldım…

Yazdıklarımın bazen tersi de uygulanıyor. Örneğin bir zamanlar pasaportu uzatma bedelinin Londra Başkonsolosluğu’na kıyasla İstanbul’da iki katı olduğunu belirtip  alım gücü daha düşük olan memlekette bu bedellerin indirilmesini istemiştim. Ne yazık ki yazının hemen akabinde yurtdışındaki bedeller katlanarak artırıldı. Bilseydim yazmazdım.

Neyse dostlarım geçen haftaki “Yöre derneklerinin dikkatine” başlıklı yazıma “Bozcader Yönetim Kurulu”ndan bir yorum geldi. Sizinle paylaşırken Bozcader Yönetim Kurulu’na duyarlılıklarından dolayı da çok teşekkür ediyorum.

“Sayın Faruk Eskioğlu

27 Ekim tarihinde Olay Gazetesindeki köşenizde yayınladığınız `Yöre Derneklerinin Dikkatine` adlı yazınızı sevinerek okuduk ve yöre derneklerine bulunduğunuz tavsiye nedeniyle son derece mutlu olduk. Bu mutluluğumuzun arkasında elbette Türkiye`deki gençlere burs verilmesi gibi önemli bir konuyu ele almanız vardı. Aynı zamanda da yazınız konu ile ilgili Bozcader olarak yaptıklarımızı hatırlayarak göğsümüzü de kabarttı. Gururla ifade etmek isteriz ki Bozcader LONDRA olarak İstanbul şubemizle birlikte Türkiye’de okuyan ve durumu uygun olmayan 10 gence burs vermekteyiz. Bu katkımızla Türkiye’nin aydınlık yarınlarında tuzumuz olduğunu bilmek BozcaDer adına en büyük gururumuz.

Bozcader olarak eğitim ile ilgili tek çalışmamız da bu değil. Londra’da yaşayan Türkiyeli toplumun başarı hikayelerinin nicelik ve nitelik olarak artmasını sağlamak en büyük dileğimiz. Bu amaçla 2 yıl önce Bozcader Sanat ve Eğitim Akademisi çalışmalarını başlattık. Bu çalışmalarla hem SATs hem GCSE sınavlarına hazırlanan öğrencilere kurs imkanı tanıyoruz. Kurslarımıza şu an 5-6-9-10-11. Sınıflar düzeyinde öğrenciler katılmakta. Kurslarımız klasik ders anlatımları dışında çocukların öğrendikleri konularla ilgili oyunlar da oynadığı, 21. Yüzyılın eğitim teknolojilerinin de yerinde kullanıldığı etkinlikler ile öğrencilerimiz için hem eğlenceli hem de öğretici. Yakın zamanda bu kurslara ek olarak sadece year 2-3 ve 4 öğrencileri için matematik oyunları atölyesi kuracağız. Bu atölye çalışmasında matematiğin temeli olan dört işlem hakkında çocuklarımıza oyunlar oynatacağız ve çocuklarımız için matematiği korkutucu bir öcü olmaktan çıkaracağız.

Eğitim konusundaki duyarlı yaklaşımınızdan sonra yıllardır takip ettiğimiz saygın bir gazeteci olmanız nedeniyle derneğimizin eğitim alanındaki çalışmaları hakkında sizleri kısaca bilgilendirmek ve bu konudaki duyarlılığımızın sizin tarafınızdan da bilinmesini istedik. Çalışmalarınızdaki başarılarınızın devamını dileriz.”

 

2135150cookie-checkİNGİLTERE… Yazılara tepkiler…
Önceki haberYıkarak abad olunur mu?
Sonraki haberS&P Türkiye kararını açıkladı
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.