Yemen’de bombalı saldırı: 90 ölü

El Kaide’ye bağlı bir kaynak BBC’ye, saldırıyı üyelerinden birinin gerçekleştirdiğini bildirdi.

Saldırgan, yarınki Ulusal Birlik Günü kutlamaları kapsamında gerçekleştirilecek ve Devlet Başkanının da katılmasının beklendiği askeri geçit töreni için hazırlık yapan askerleri hedef aldı.

Üzerinde askeri üniforma bulunan saldırgan, Başkanlık Sarayı yakınlarındaki el-Sabin Meydanı’nda yürüyüş yapan askerlerin yanına giderek üzerindeki bombayı patlattı.

Görgü tanıkları kurbanların parçalanmış cesetlerinin meydana saçıldığını belirtti. Ambulanslar yaralıları çevredeki hastanelere taşıdı.

Güney Yemen olarak bilinen sosyalist çizgideki Yemen Demokratik Halk Cumhuriyeti ile Kuzey Yemen olarak bilinen Yemen Arap Cumhuriyeti’nin 22 Mayıs 1990’da birleşmesi nedeniyle bu tarih her yıl Ulusal Birlik Günü olarak kutlanıyor.

İslamcı militanlara askeri operasyon

Kutlamalar kapsamında her yıl el-Sabin Meydanı’nda askeri geçit töreni düzenleniyor.

Saldırı, güneydeki Abyan vilayetinde aşırı dinci Arap Yarımadası El Kaide (AQAP) örgütüne yönelik 10 gün önce başlatılan askeri operasyonu takiben gerçekleşti.

Operasyon sırasında Abyan’daki Jaar kentinde yaşanan çatışmalarda, en az 33 militanla 19 askerin yaşamını yitirdiği açıklandı.

Jaar, geçen yıldan bu yana AQAP’ın bir kolu olan Ense el-Şeria örgütünün kontrolünde bulunuyor.

Pazar günü, ABD ordusuna bağlı bir askeri eğitimci, Hodeida’da gerçekleştirilen silahlı saldırıda yaşamını yitirmişti.

Şubat ayında iktidara gelen Devlet Başkanı Abdurabbu Mansur Hadi, “dini ve ulusal görevleri doğrıltusunda, el Kaide’yle mücadeleye devam edeceğini” açıklamıştı.

Yeni Devlet Başkanı orduyu yeniden yapılandırmaya da gitti. (BBC)

1343630cookie-checkYemen’de bombalı saldırı: 90 ölü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.