Yeni anayasa için görüştüler

Yeni anayasa konusunda bugün ikinci görüşme yapıldı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret ederek görüşlerini alan Başbakan Ahmet Davutoğlu, bugün de MHP lideri Devlet Bahçeli’yle saat 14.08’de bir araya geldi.

Bahçeli’nin makam odasında gerçekleşen görüşme, saat15.50’de sona erdi.

TBMM’de gerçekleşen görüşme yaklaşık 1 saat 40 dakika sürdü.

GÖRÜŞMEYE KİMLER KATILDI?

Ahmet Davutoğlu’na görüşmede, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik ile AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı eşlik etti.

Görüşmeye, Devlet Bahçeli ile birlikte MHP genel başkan yardımcıları Semih Yalçın ve Oktay Öztürk, MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman ile MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural katıldı.

MHP: BAŞKANLIK SİSTEMİNE KARŞIYIZ

MHP adına açıklama yapan Oktay Öztürk, Anayasa için komisyon kurulacağını söyledi.

Öztürk, “Tüm partilerin eşit temsil edileceği bir komisyon kurulmasını istedik” dedi.

Başkanlık sisteminin de gündeme geldiğini aktaran Öztürk, şu ifadeleri kullandı:

“Anayasada değişiklik süreci yeniden başlatılmalı. 61. maddeden görüşmelere devam edilmeli. Sivil bir anayanın olması gerekiyor. İçtüzük konusu da gündeme geldi. Onun da kaldığı yerden devam etmesi temennisinde bulunuldu. Parlamenter sistem güçlendirilmeli, yola öyle devam edilmeli.

Sayın Başbakan, başkanlık sisteminin de tartışılması gerektiğini söyledi. Biz her konuyu tartışmaya hazırız. Ancak başkanlık sistemini zinhar kabul etmeyeceğimizi söyledik.

Devletin çözülmesine yol açacak adımlara karşıyız.”

ÇELİK: ESAS OLAN HAK VE HÜRRİYETLER

AK Parti’den ise parti sözcüsü Ömer Çelik, kameraların karşısına geçti.

Çelik, “İçtüzük değişikliği çalışması yapılması konusunda mutabakata varıldı” dedi.

Ömer Çelik, şöyle konuştu:

“Uzlaşma komisyonu aynı şekilde çalışma devam edecek. Komisyonun bir çalışma süresi olacak.

Sayın Başbakan başkanlık sistemini gündeme getirdi. Sayın Bahçeli, güçlendirilmiş parlamenter sistemden yana olduklarını söylemiştir. Bizim için esas olan temel hak ve hürriyetlerdir. Biz Türkiye’nin yetkin bir parlamenter sistemle yönetildiğini düşünmüyoruz.

Sayın Bahçeli’ye terörle mücadele konusunda verdiği destek konusunda teşekkür ediyoruz. Reform yasaları konusunda destek istedik.

KAMERA POLEMİĞİ

MHP yetkilisi, ‘kamera teklif ettik, onlar kabul etmedi’ dedi. Bahçeli’nin Davutoğlu’na böyle bir teklif yoktur. Sehven söylenmiş olduğunu kabul etmek isterim.

Biz AK Parti olarak parti kapatmalara karşıyız. Ama demokrasiyi, hukuk devletini tehdit eden teröre destek verenlerin de bir şekilde bu desteklerinin bedelini ödemesi gerektiğini düşünüyoruz.

İLK ZİYARET KILIÇDAROĞLU’NA

Başbakan Davutoğlu çarşamba günü CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmüş ve iki lider 4 başlıkta mutabakata varmıştı.

Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu anayasa uzlaşma komisyonun oluşturulması, 12 Eylül mevzuatının hukuk sisteminden çıkarılması, meclis iç tüzüğünün değiştirilmesi için çalışma yapılması ve AB’ye uyum düzenlemelerinin hızla yasalaşması konularında mutabakata varmıştı.

1474530cookie-checkYeni anayasa için görüştüler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.